Дни преди Гергьовден е регистрирано огромно търсене на ярешко месо в страната, информират от в. "Монитор", позовавайки се на собствена проверка.
Универсалният заместител на агнешкото месо, което традиционно започна да поскъпва с наближаването на празника, добива все по-голяма популярност сред българите. Животновъди дори продават живи козлета на 5 лева за килограм, предлагайки и бонус услуга – колене и разфасоване на месото.
За земеделските стопани гледането на кози и предлагането им в разгара на "агнешкия" потребителски сезон е изгодна инвестиция. Освен нарастващото търсене към животните, друг благоприятен фактор е, че те се отглеждат сравнително лесно и не са претенциозни към храната си.
Живото тегло на традиционното агнешко месо е по-скъпо – между 6 и 7 лева, посочва изданието. Междувременно седмичният бюлетин на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отчете поскъпване и на трите му основни разфасовки на дребно за периода 18-25 април 2012 г. В рамките на тази седмица цялото агне е вървяло средно за 13,92 лева за килограм. Агнешката плешка се е продавала за 13,89 лева, а агнешкият бут – за 13,86 лева.
Както и по Великден, се е увеличило и търсенето на агнешките дреболии, които се продават в търговските вериги като "агнешки комплект". Те струват приблизително 5-6 лева и са необходими за ястието, без което не минава почти никоя българска трапеза – агнешката дроб сарма. Комплектът обаче регистрира дефицит, се оплакват купувачи, цитирани от "Монитор". В по-малките градове в страната дреболии се продават, само ако се закупи и месо.
За сметка на това, сайтовете за групово пазаруване излизат с промоции преди празника – предлагат печено агнешко, дроб сарма и зелена салата за 7 лева, като общото тегло на порциите е 500 г. Това е намаление с над 40% от обичайната цена на пакета – 12 лева. Много заведения пък са подготвили празнично меню за именниците.