Увеличение на чуждестранните активи у нас през юни

23.07.2014 | 14:00
по статията работи: Мина Стойчева
Кредитите на финансови предприятия са нараснали с 13,6% през юни, показва статистиката на БНБ
Увеличение на чуждестранните активи у нас през юни

През юни месец 2014 г. нетните чуждестранни активи са нараснали с 2,2% и са достигнали размер от над 41 млрд. лв. спрямо предходния май месец. На годишна база този показател се е увеличил с 8,3%. Това сочи статистиката на Българската народна банка (БНБ) за паричните, депозитните и кредитните показатели за юни месец.

Нетните чуждестранни активи се получават като разлика между брутните чуждестранни активи и пасиви на сектора на паричните финансови институции у нас. Брутните чуждестранни активи включват международните валутни резерви на страната и други чуждестранни активи на централната банка и другите парични финансови институции.

Депозитите на неправителствения сектор за разглеждания период са в размер на 56.983 млрд. лв., като те представляват 71,9% от Брутния външен продукт (БВП) на страната. Техният годишен темп на прираст е 7,2 на сто. Изчисленията на централната банка сочат, че влоговете на нефинансовите предприятия за юни 2014 г. са скочили със 7,5% спрямо същия месец на миналата година. Те са достигнали размер от 15.040 млрд. лв., което е 19% от БВП.

От своя страна депозитите на финансовите предприятия са намалели с 5.9% на годишна база през юни 2014 година. Според статистиката на БНБ влоговете на домакинствата бележат ръст с 8,5 на сто за разглеждания период спрямо същия период на 2013 г. Те са достигнали размер от 38.584 млрд. лв.

Кредитите на неправителствения сектор през юни 2014 г. са се увеличили с 2,3 на сто на годишна база и са регистрирали размер от 55.707 млрд. лв. Тези на нефинансовите предприятие пък са се увеличили с 3,1 на сто на годишна база и са достигнали 36.001 млрд. лв., което представлява 45,5% от БВП на страната.

Малък ръст в рамките на 0,3 на сто отчитат заемите на домакинствата за разглеждания период спрямо същия през 2013 г. Те се равняват на 18.639 млрд. лв., което е 23.5% от БВП в края на юни 2014 година. От тях кредитите за жилища са отчели ръст от 0,4%, а потребителските са се увеличили с 0,9%. Останалите кредити намаляват с 6,3 на сто на годишна база през юни за разлика от предходния май месец.

Заемите, теглени от финансови предприятия, са се увеличили с 13,6 на сто през миналия месец за разлика от предходния май 2014 г. Те отчитат размер от 1.067 млрд. лв.

 

Според данните на БНБ нетните вътрешни активи, в които влизат вътрешния кредит и други компоненти, са нараснали с 5,8 на сто за юни месец и се равняват на 56.947 млрд. лв. за юни 2014 г. за разлика от май. Вътрешният кредит включва вземанията от правителството, както и вземанията от неправителствения сектор. Компонентът други позиции е съставен от капитали и резерви, курсови разлики и други.

Изчисленията на Българската народна банка показват, че вътрешният кредит за юни месец възлиза на 58.583 млрд. лв. и отчита увеличение с 6,2% спрямо юни 2013 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...