Удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 300 млн. евро*

22.01.2013 | 16:07
по статията работи: Петър Чернев
Според бившия министър на ядрената енергетика на Русия България разполага с море от електроенергия
Удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 300 млн. евро*

Примерната цена за удължаване на срока на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е от порядъка на 300 милиона евро за следващите 20 години експлоатация. Това каза бившият заместник-министър на ядрената енергетика в Русия Булат Нигматулин на заседанието на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 г. Това става ясно от информацията на агенция "Фокус".

Той добави: „Ефектът от работата на ТЕЦ-овете и емисиите в България и Русия, където не са толкова много, е минимален. Нашите народи ще могат да преживеят емисиите, които се отделят от ТЕЦ-овете”.

България разполага с море от електроенергия. Това стана ясно още по време на днешното събитие.

По думите на Нигматулин дори електроенергията от АЕЦ „Белене” да струва два пъти по-евтино, тя не е необходима за вашата икономика. Той добави: Не виждаме консуматори, които да потребяват тази електроенергия. Цената, която ще бъде достигната, е до 14 евроцента за следващите 20 години. Тази цена прави електроенергията от „Белене” непродаваема. „Минималното ниво на лихвите е 4 процента. Става дума за сложна лихва в рамките на период от 15-20 години, отново се стига до суми 1,5-2 милиарда евро, които допълнително се натрупват към тези 10 милиарда евро.

АЕЦ „Козлодуй” няма да затвори през 2030 година. Това каза на брифинг в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той добави:

„Поредната спекулация е, че 2030 г. ще внасяме електроенергия. Има ясни планове на системния оператор и на централното диспечерско управление, които казват, че ние ще продължим да изнасяме електроенергия. Всички анализи, документи и ремонти се правят за минимум 20 години удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок, което означава, че ще работят поне до 2040 г.”.

"Ако България реши за строи нов реактор в Козлодуй вместо в Белене, то трябва да уведоми за този инвестиционен проект Европейската комисия, която ще го проучи всички негови аспекти съгласно договора за Евроатом". Това заяви миналият петък еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред Mediapool.bg.

Съгласно договора за Евроатом, нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" също се разглежда като нов инвестиционен проект и трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия. Повторна нотификация на проекта АЕЦ "Белене" би била необходима, ако техническите детайли, включени в нотификацията от 2007 г. са претърпели много съществена промяна в сравнение със съгласувания тогава инвестиционен проект (по отношение на типа реактори).

България настоява да бъде продължена подкрепата от ЕС за извеждане от експлоатация на блокове I-IV на АЕЦ "Козлодуй" и през новия програмен период 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В понеделник (21 януари 2013 г.) Комисията по бюджетен контрол в ЕП одобри доклада на румънския евродепутат Мариан-Жан Маринеску с предложение за резолюция на ЕП по отношение на финансовата помощ, предоставяна от ЕС за извеждане от експлоатация на ядрени реактори в България, Литва и Словакия. Докладът отбелязва, че България е изпълнила поетия ангажимент преждевременно да спре от експлоатация ядрени реактори 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" преди датата на присъединяване към ЕС. В допълнение, се подчертава нарастващото значение на извеждането от експлоатация на ядрени мощности в близките години, тъй като една трета от 143-те реактора, функциониращи в 14 държави-членки, ще трябва да бъдат спрени до 2025 г.

Повече за поредните спорове между ГЕРБ и БСП около АЕЦ "Белене" може да прочетете тук.

*Информацията е допълнена в 17.40 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...