Украйна затвори небето си за граждански полети

18.07.2014 | 09:47
по статията работи: Десислава Маданска
Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради сваления малайзийски самолет
Украйна затвори небето си за граждански полети
Снимка: youtube

Украйна затвори въздушното си пространство за граждански полети заради падналия Боинг в източната част на страната. Разпореждането е на Европейската организация за безопасност и въздухоплаване. Решението дойде часове, след като стана ясно, че самолет на малайзийските авиолинии се е разбил край Шахтьорск близо до Донецк, на около 40 километра от границата с Русия. Всичките 295 души, намиращи се на борда, са загинали.

На борда е имало 280 пътници и 15 членен екипаж. От тях 154 са били холандци, 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия, 11 индонезиици, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци. Все още не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Сред пътниците е имало 80 деца.

Много от пътниците са пътували за XX международна конференция за ХИВ в Мелбърн, Австралия.

Самолетът е летял на 10 000 м височина. Появи се информация, че разузнавателните служби на САЩ имат данни, че самолетът вероятно е свален от ракета. До момента има информация от два радара.

САЩ вече имат официална позиция, според която самолетът е бил взривен в небето. На сателитите и радарите се вижда ракета земя-въздух, която е изстреляна от земята. На другия радар се отчита топлинна индикация от ракетата. Администрацията на американския президент Барак Обама обаче смята, че в този регион Украйна няма нито възможност, нито мотиви да сваля пътнически самолет.

Има информация и че и двете черни кутии са открити. Едната е тази, която записва техническите параметри на самолета. Другата е тази, която записва разговорите между пилота и контролната кула. Самолетът не е подал никакъв сигнал за бедствие, съобщи малайзийският министър на транспорта.

Според шефа на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко, цитиран от агенция „Ройтерс“, виновни за свалянето на самолета са офицери от руското военно разузнаване. Той се обоснова, като посочи, че има два прихванати телефонни разговора между служители на руското военно разузнаване.

От своя страна руският държавен глава Владимир Путин заяви, че отговорност за катастрофата носи Украйна.

Очаква се тази вечер (18 юли) да се състои извънредно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН. Заседанието е по искане на Великобротания. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се обяви за "пълно и прозрачно" международно разследване на катастрофата с Боинг-777 на Малайзийските авиолинии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...