Уличиха производители на лютеница в нелоялна конкуренция

22.04.2013 | 15:48
по статията работи: Лили Бончева
Според КЗК едното дружество създавало носталгия по миналото у потребителите, а другото заблуждавало клиентите си с внушения за производство по стандарт
Уличиха производители на лютеница в нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от две дружества-производители на лютеница. На „Булконс Първомай” АД са наложени имуществени санкции в размер съответно на 6023 лв. и 30115 лв. На „Консервинвест” ООД пък са наложени имуществени санкции в размер на 23020 лв. и 11510 лв. 

КЗК е постановила незабавно прекратяване на нарушенията. Производството, извършено от нея, е установило, че ответните дружества са извършили по две нарушения на лоялната конкуренция.

По отношение на „Булконс Първомай“ АД проучването е показало, че в периода от месец януари 2010 г. до момента ответното дружество поставя означението „1939” върху етикетите на „Лютеница Първомай”, „Пикантна Домашна Лютеница”, „Домашна Лютеница Първомай”, и „Лютеничко Детска Лютеница”, като в становището си твърди, че означението е свързано с годината на фактическото създаване на Консервната фабрика Витекс в гр. Първомай. Според КЗК „Булконс Първомай” АД има основание да се идентифицира като наследник и продължител на осъществяваната в Консервната фабрика дейност, но не посочва коректно годината, в която е стартирал производственият процес в Консервната фабрика в гр. Първомай. Обозначението „1939”, поставяно върху етикетите на всички произвеждани и предлагани от „Булконс Първомай” АД лютеници в периода от 2010 г. до момента, представлява невярно по своята същност сведение. Нарушението е в състояние да въведе в заблуждение потребителите, създавайки погрешна представа относно съществени свойства и характеристики на стоките, а оттам и до деформация в търсенето на продукта и в конкурентната среда като цяло, е мнението на КЗК.

По отношения на рекламните послания на интернет страницата www.bulcons.com, касаещи качествените характеристики на лютениците на „Булконс Първомай” АД, проучването е установило, че съдържат множество заблуждаващи потребителя елементи. КЗК счита, че в случая  маркетинговото поведение е свързано изцяло с експлоатиране на носталгията на потребителите на този продукт и е в състояние да увреди интересите на останалите производители на лютеници.

По отношение на „Консервинвест” ООД проучването на КЗК е показало, че едновременното посочване на стандартите Браншови стандарт, БДС 2022-74 и ТД 06-06 върху етикета на „Едросмляна лютеница - Ръченица” е в състояние да създаде объркване у потребителите какво точно следва да очакват като характеристики и качество на продукта.

Като второ нарушение от страна на ответното дружество КЗК приема рекламното послание, публикувано през 2012 г. в популярен ежедневник, според което „Консервинвест” ООД е първата фабрика, която е пуснала на пазара лютеница по стандарт”. В случая посланието цели да внуши, че предприятието е „пионер” в съответната област, като задава или поне участва в задаването на гарантирано качество за потребителите” и е заблуждаващо в своята цялост по смисъла на ЗЗК.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...