Управляващи и опозиция в спор заради хранилището в Чирен

07.01.2009 | 16:38
по статията работи: Петър Чернев
Яне Янев поиска в страната да бъде въведено извънредно положение заради спрените доставки на газ
Управляващи и опозиция в спор заради хранилището в Чирен

В момента в хранилището в село Чирен има около 870 млн. кубически метра газ.

Те могат да бъдат използвани в продължение на повече от 6 месеца, ако на ден се черпят по 4.2 млн. кубически метра „синьо” гориво. Това каза тази сутрин в сутрешния блок на bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Впоследствие партия ГЕРБ поиска прокуратурата да се самосезира заради неверните, според политическата сила, твърдения на министъра.

Според ГЕРБ наличното количество газ в хранилището е много по-малко. Експерти на партията твърдят, че хранилището не се експлоатира добре и заради това не може да се използва неговият пълен капацитет. Според председателя на партията Цветан Цветанов там има по-малко газ, отколкото твърди министър Димитров.

Възможните количества за ползване са 500 до 550 куб.м. газ. Министърът на икономиката и енергетиката днес говори за 870 куб.м., с което би могло да се гарантира шест месеца безпроблемно осигуряване на газ за потребление на икономиката на страната. Това абсолютно не отговаря на истината и в тази връзка политическа партия ГЕРБ се надява, че прокуратурата ще се самосезира, за да направи проверка за невярно изнесените данни от министъра”, каза Цветанов, цитиран от Дарик радио.

ГЕРБ призова депутатите да прекратят ваканцията си, която е до 14 януари, да се върнат на работа,

да изслушат премиера и да изпратят декларация до парламентите на Русия и Украйна за бързо решаване на кризата.

Що се отнася до идеята на президента за отварянето отново на Трети блок на АЕЦ „Козлодуй”, според ГЕРБ тя е "нелепа", тъй като е политически неосъществима.

Има готовност за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Най-вероятно то ще се състои в началото на следващата седмица. Това каза председателят на парламента Георги Пирински преди началото на заседанието Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/, свикано от президента Георги Първанов.

Според Пирински "има такава готовност, има и предложение, направено от страна на Изпълнителното бюро на “Коалиция за България” и той вярва, че ще има такова съгласувано мнение на съвета".

Въпрос на преценка е кога това да стане, като най-вероятно е да бъде в първите дни на следващата седмица, каза още Пирински. Той съобщи, че в петък ще има заседание на комисията по енергетика.

От своя страна лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев поиска в страната да бъде обявено извънредно положение заради на спрените доставки на газ,

а Държавна агенция „Национална сигурност” и прокуратурата да проверят колко е реалното количество газ в хранилището в Чирен. Янев настоя и за създаването на парламентарна анкетна комисия, която да направи проверка за наличностите в Чирен и на Държавния резерв.

„Смятаме, че Държавният резерв неправомерно и негласно е отворен за снабдяване с мазут“, заяви Янев. Той беше категоричен, че в Чирен има злоупотреби и са значителни количествата “синьо” гориво, за които не се знае къде са отишли, предаде БГНЕС.

Според Янев деблокирането на Държавния резерв ще доведе до добре познати от близкото минало корупционни практики. Лидерът на РЗС настоя и за незабавно разпускане на Кризисния щаб на правителството с мотива, че създадената от него „купонна система“ за отпускане на количества газ за определени предприятия и фирми, е абсурдна и предпоставя корупционни практики.

По думите на Янев трябва да се разследват всички министри на икономиката от времето на Жан Виденов до днес за това какви комисионни са взели, за да няма България алтернативни доставки. „България, Гърция и Румъния трябва заедно да поискат среща на върха на Европейския съюз с цел решаване на проблема с газа“, посочи Янев. Той прогнозира, че скоро браншовите и синдикални протести в България ще преминат в политически и страната я чака тежка политическа криза.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...