Условията на „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“ противоречат на очакванията

24.06.2014 | 08:02
по статията работи: Мария Стоянова
Някои текстове в договора смущават българската страна
Условията на „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“ противоречат на очакванията

Създаването на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор АP 1000 бе обсъдено между американската компания „Уестингхаус“ и българската държава. Документът трябвало да се подпише днес (24 юни), но някои от текстовете по договора смущавали българската страна и до момента няма съгласие по тях.

Предвижда се сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй“ - Нови мощности“ да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй“, а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус“.

В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво. Тези условия обаче противоречат на очакванията, че „Уестингаус“ ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност.

Готов е проектът за акционерно споразумение и той чака одобрение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщава „Преса“.

Все още не е ясна окончателната стойност за седми блок на атомната централа, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд долара а капиталът на проектната компания - 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да осигури 700 млн. долара. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...