Учениците ще почиват по-малко през тази учебна година

08.01.2010 | 12:35
по статията работи:
Матурите ще се проведат в неучебни дни. Около 14 хил. деца не ходят на детска градина
Учениците ще почиват по-малко през тази учебна година

Ваканциите през учебната 2009/10 г.

С един ден по-малко ще почиват учениците през учебната 2010 година. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Разликата идва от априлската ваканция, която ще е по-къса с ден в сравнение с миналата година. Предстоящата срочна ваканция ще е от 29 до 31 януари. Това означава, че до 28  този месец всички оценки трябва да бъдат оформени.

Следващите ваканции - а именно великденската и пролетната, ще се обединят в една и учениците ще почиват от 1 до 11 април.

Това важи за учащите от I до XI клас, заяви зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева. Тя обясни, че за учещите в XII клас ваканцията ще е дори още по-кратка - от 1 до 6 април. Тази мякра се предприема с оглед необходимостта за усвояване на учебното съдържание и предстоящите зрелостни изпити

Държавните зрелостни изпити

За първи път тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат в неучебни дни.

На 14 май е държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 17 май е втроият задължителен държавен зрелостен изпит. И след това, вече знаете, се подреждат в следващите дни, за да може да проведем и другите, които са пожелание, обясни Коджабашиева, цитирана от Dariknews.bg.

Реформата в БАН. Промените в два закона са готови

Стартираме новата година с оптимизъм и с притеснение, защото все пак сме в условия на криза. Това заяви по-рано тази сутрин Игнатов, предаде БГНЕС. По думите му реформата в Българската акдемия на науките стартира. Той изрази надежда тя да протече успешно.

Нашият роден консерватизъм е довел до това, че животът ни е много овехтял, коментира Игнатов по отношение на реформата в БАН.

Вече е готов проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за научните изследвания, а до края на март ще са готови и другите два законопроекта - за училищното и висшето образование. Министър Игнатов посочи, че те са насочени към европейското развитие на страната, много от решенията са тежки и не е възможно да бъдат приемани с ръкопляскания от всички.

Предучилищната подготовка на 5-годишните. Модулът "Чаша топло мляко"

Около 13-14 хил. деца у нас не ходят на детска градина, макар за 6-годишните тя да е задължителна. Това съобщи по-рано днес Коджабашиева. Тя представи данните от анализа, свързан с предучилищната подготовка на 5-годишните, която трябва да стартира през следващата учебна година. Според тях има възможност тези деца да бъдат обхвани от системата на детските градини, в която в момента са налице 11 хил. свободни места.

Това обаче би могло да създаден затруднения, защото в отделни население места може да има излишък, а в други - недостиг. Въпреки това програмата вероятно ще стартира дори и в София и Варна, където има недостиг на места, от следващата учебна година.

Поради липсата на достатъчен сграден фонд в дадени населени места предучилищната подготовка може да се наложи да се извършва и в сгради на училища, заяви Коджабашиева. Тя уточни, че обучението няма да се заплаща, а таксата, която остава, е единствено за детските градини.

Модулът "Чаша топло мляко и закуска" ще бъде насочен предимно към тези ученици, които ходят на училище заради него. Това са около 6-7 %. Училищата вече ще трябва да правят предварителни заявки, за да ползват модула. Най-вероятно парите по програмата ще бъдат изплатени или в края на месец февруари или в началото на март, стана ясно от думите на главния секретар на МОМН Красимир Вълчев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.11   284 г. – Диоклециан става римски император. 1541 г. – Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата. 1818 г. – Симон Боливар обявява...