ЦИР: Ръстът на икономиката през тази година ще е до 3%

31.01.2011 | 14:35
по статията работи: econ.bg
През изминалата година липсват приватизации и концесиониране
ЦИР: Ръстът на икономиката през тази година ще е до 3%

За четвъртото тримесечие на 2010 г. ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България се е увеличил с 1.5-2 на сто на годишна база, като за цялата 2010 година този ръст ще е малко над 1%. Това пише в доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представен пред журналисти днес. Очакванията за 2011 г. са ръстът да продължи да се ускорява, но да не надмине 3%.

Основна роля при възстановяването на икономиката през 2011 г. ще имат секторите на услугите и строителството. Първият - защото има преобладаващ дял в структурата на БВП, вторият - защото с рязката си динамика е в състояние да дърпа цялостния ръст на икономиката, обясни председателят на ЦИР Георги Прохаски. Строителството единствено сред основните отраслови групи на икономиката приключи третото тримесечие със спад, се посочва в доклада. От страната на крайното използване при крайното потребление все още се усещат ефектите на кризата и развитието му е все още нестабилно. При инвестициите не се наблюдава значително изменение на тримесечна база, което се трансформира в значително свиване на спада на годишна база - до 5% през третото тримесечие, в сравнение с по над 13% през първите две четвърти на 2010 г. Нищо чудно възстановяването на инвестиционното търсене да изпревари това на потребителското и можем да очакваме положителни промени при първото през първата половина на 2011 г., смятат експертите на ЦИР.

Положителната динамика на БВП и на отделните сектори по-бавно ще се пренесат към вътрешното търсене поради инерцията на пренасяне на ефектите от промишлеността към сектора на услугите.

Износът вече се върна на предкризисните си нива, а през ноември се наблюдава и значителен ръст при вноса, което е признак за съживяване на търсенето и подобряване на икономиката. През 2010 г. външната търговия се отличи с разнообразяване на пазарите с по-активно присъствие на българските експортни компании в Азия и Южна Америка, обясни Прохаски. Въпреки това темпът на нарастване на външната търговия през 2011 г. не изглежда устойчив. Преките чуждестранни инвестиции за 11-те месеца на 2010 г. възлизат на едва 2.5% от прогнозния БВП и са едва 1/3 от привлечените средства година по-рано. Това се дължи на приключването на текущи проекти в страната и незапочването на нови такива, заяви Прохаски. За момента няма сигнали за възстановяване на паричните потоци и увеличението им през 2011 г. няма да е значително.

Голям пропуск на правителството през изминалата година е липсата на приватизации и концесии, което беше част от приетата в началото на 2010 г. антикризисна програма, обясни Прохаски. Активизирането на правителството по тези въпроси може да спомогне за съживяването на инвестиционния пазар и се надяваме през настоящата година да се работи по-сериозно по този въпрос, допълни той.

Инфлацията през изминалата година при различните индекси се движи между 4.2% и 4.5% основно под натиска на административно регулираните цени и ръста на международните цени. През 2011 г. поради свитото и предпазливо потребление и липсата на очаквания за сериозни скокове на административните цени и международните цени очакваме инфлацията в страната да се задържи под 3%, заяви Прохаски.

Безработицата през 2010 г. е над нивата си от предходната година, като очакванията на експертите на ЦИР са за достигане на най-висока стойност на освобождаването от заетост през последното тримесечие на годината. Възстановяването на заетостта ще бъде по-бавно, тъй като процесите на трудовия пазар се забавят спрямо динамиката на БВП с поне 6 месеца. През настоящата година очакваме спиране на спада на заетостта и начало на възстановяването й през второто тримесечие на годината, Безработицата ще е около 8.5- 9% през годината, обясни Прохаски.

Резюме от доклада на ЦИР ще откриете в рубриката "Анализи" на Econ.bg.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.08   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...