Цветан Василев: Апетитите към „Виваком“-НУРТС са една от причините за атака срещу КТБ

05.01.2015 | 11:05
по статията работи: econ.bg
Ако българският съд наруши закона, въпросът ще бъде отнесен до Европейския съд
Цветан Василев: Апетитите към „Виваком“-НУРТС са една от причините за атака срещу КТБ

Апетитите спрямо пакета „Виваком“-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) АД. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля „Виваком“ на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално. Това заявява банкерът Цветан Василев в интервю за в. „Банкеръ“.

„Тук бих искал да подчертая, че с цел проваляне на пъклените планове на сценаристите и запазване на стойността на „Виваком“  в момента текат преговори за придобиване на нейни дялове от страна на голяма, авторитетна американска компания. Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД“, казва банкерът.

Според него останалата част от сценария за „Виваком“, в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията, чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата.

По думите му се носят слухове, че наточилите се за „Виваком“ постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании.

„Тук е моментът да кажа, че преди атаката срещу КТБ АД пакетът „Виваком“ - НУРТС имаше стойност, не по-ниска от 650 млн. евро. Ако добавим и „Петрол“, достигаме 1 млрд. евро. Едва ли е съвпадение, че ликвидаторите на КТБ АД имат неистов апетит спрямо тези компании“, каза Василев.

Банкерът бе категоричен, че в случай че българският съд наруши закона, той и международните акционери в КТБ АД имат готовност да отнесем въпроса в Европейския съд в Люксембург.

Според него КТБ АД е била доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях).

„Целта на това „активно мероприятие“, напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен – разграбено“, каза Василев.

Публикуваме цялото интервю без редакторска намеса:

 

Г-н Василев, изненадан ли сте от рекапитулацията на "случая КТБ”, направена от премиера Бойко Борисов в Берлин? Той заяви без уговорки, че банката е била фалирана умишлено и посочи за преки виновници Пламен Орешарски и Петър Чобанов. Пострадалите от фалита вече мотивират съдебните си претенции с това признание, знаете ли? 

- Както вече имах възможност да изтъкна публично, КТБ АД беше доведена до умишлен фалит с единодушието на всички водещи политически сили в България (в най-добрия случай можем да говорим за съмнителното безразличие на някои от тях). Цялата държавна машина беше впрегната за реализацията на този позорен план - от следствието и прокуратурата, през полицията и службите за сигурност до БНБ, НАП и правителството. Целта на това „активно мероприятие“, напомнящо за 40-те години  на XX век, беше да бъда отстранен, а създаденото от мен - разграбено. По ирония на съдбата доверие за главен координатор на „наказателната акция“ срещу мен е гласувано на депутат от ДПС, за когото се говори, че е перфиден злодей.

Древният философ Сенека е казал, че основните фактори, които мотивират някого да посегне на друг човек, са ламтежи, завист, омраза и страх. Мисля, че в случая "КТБ АД" всички те са изиграли роля. Между другото интересно е да се отбележи, че почти нито един представител на банковата гилдия нямаше доблестта да коментира скандалната атака срещу КТБ АД, все едно е нормално която и да е банка да бъде нападната по този начин. Сега някои банкери от конкурентни институции имат наглостта да злословят, че КТБ АД изкривявала пазара, като давала високи лихви.

Аз твърдя точно обратното -

повечето банки на българска територия изкривяват пазара

като дават ниски лихви по депозити, тъй като прехвърлят собствената си неефективност и нецелесъобразно раздути щатове на своите клиенти и депозанти. Българската държава се финансира при нива на лихвения процент над 5%, така че е нормално банките, опериращи на българския пазар, да се финансират на процент, близък до този. Много пъти са ме питали каква е формулата на успех на КТБ АД и неколкократно съм подчертавал, че с много по-малко служители сме съумявали да обслужваме повече клиенти, тъй като сме приоритизирали оптимизацията на вътрешнобанковите процедури и високата квалификация и ефективност на служителите.

В резюме: имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България. За съжаление обществото още не е осъзнало на каква гигантстка манипулация стана свидетел. Според мен е време премиерът Бойко Борисов да каже и „Б“, след като каза „А“.

От месеци излиза информация и слушаме взаимни обвинения за разграбване на активи на КТБ и свързани с него дружества. Последният „хит” е прехвърлянето на скъпи имоти чрез препродажба или чрез учредяване на договорна ипотека, срещу които не стоят реални плащания. Особено нашумя дружеството „Евробилд 2003” ЕООД, контролирано от вашия довереник и сегашен защитен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Наясно ли сте с обхвата на тези практики?

- Погромът над КТБ АД беше организиран именно с тази основна цел - да се разграбят вероломно атрактивните й активи. Вече няма никакво съмнение, че атаката е организирана и с „неоценимата“ помощ на вътрешни хора. Сега за благодарност организаторите на наказателната акция срещу КТБ АД им подхвърлят „мръвки“, а прокуратурата се преструва на сляпа, защото 

ключови нейни кадри са съучастници в атаката

срещу банката. Надявам се поне Европейската комисия да не остане сляпа в следващия си мониторингов доклад.

Очевидно е, че най-голямата интрига напоследък се върти около „Виваком“, което е разбираемо предвид огромните активи и приходи на компанията. Как обаче може да се „превземе“ едно такова ключово дружество против волята на акционерите?

- „Виваком“ винаги е била от първостепенен интерес не само 

за освирепелия финансов благодетел на ДПС

- без доказани доходи, и неговите съмишленици, но и  за много други политически хиени  в българската джунгла. Както съм отбелязвал в публичното пространство и преди, апетитите спрямо пакета „Виваком“-НУРТС са друга основна причина за атаката срещу КТБ АД. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля „Виваком“ на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално.

С цел да придобият мечтания актив на ниска цена сценаристите прилагат многообразни методи и средства, вдъхновени от холивудски шедьоври, които вероятно са изгледали през работно време. Съвсем „случайно“ директор на ТЦ-ИМЕ, едно от дружествата-акционер във „Виваком“, се явява защитен свидетел на прокуратурата. 

Всъщност, за да се разбере дълбочината на сценария, трябва да се отиде още по-назад в историята - скандалното завеждане на иск за несъстоятелност срещу ТЦ-ИМЕ от ТЕС (дружество, непряко контролирано от финансовия благодетел на ДПС, чиито дългове към КТБ АД бяха случайно цедирани на ПИБ), без да дължи каквото и да било на нея. Както си спомняте може би, френският посланик в България публично изобличи съответната схема, прилагана много пъти от все едни и същи кадри на съдебната ни система спрямо дружества, които си харесат.

Същевременно дружество със специална цел (special purpose vehicle) на VTB Capital е номинален акционер във „Виваком“. Това, за съжаление, даде повод на софийския клон на тази инвестиционна банка да се активизира нездраво и да влезе в негласно съдружие с мои „доброжелатели“ - в ущърб на интереса на „Виваком“, както и на тези, които представлява.

Иначе останалата част от сценария за „Виваком“, в случай че не попадне в желаните ръце, включва безогледен натиск и заплахи, включително и за ликвидация на компанията чрез използване на лостовете на държавната машина - национални регулатори, НАП и прокуратурата. "Креативните" методи за финансов натиск на съответните институции са безкрайни - съвсем наскоро поради липса на тоалетна на щанд на „Виваком“ в столичен мол е наложена солена глоба на компанията. Тенденциозно валят подобни глоби и се съмнявам, че сходен стандарт се прилага към други фирми.

Тук бих искал да подчертая, че с цел проваляне на пъклените планове на сценаристите и запазване на стойността на „Виваком“  в момента текат преговори за придобиване на нейни дялове от страна на голяма, авторитетна американска компания. Моето желание е максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД.

 Вие споменахте, че адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, карал ключови директори на „Виваком“ да гласуват по определен начин, както и че против волята на акционерите Надзорният съвет е гласувал освобождаването на председателя на Управителния съвет.

- Въпросният адвокат от десетина години обслужва правно частните интереси на финансовия благодетел на ДПС, както и на други известни политици. Наскоро разбрах, че твърдял, че представлявал интересите на държавата - вероятно това самочувствие му е дошло заради близките отношения на министър от настоящото правителство с ковчежника на ДПС.

Опитът за вътрешен преврат в надзорния и управителния съвет на „Виваком“ е повече от скандален. Идеолози са съответният адвокат, стратегически посъветвал новоизлюпилия се „банкер“, помещаващ се често в хотел „Берлин“, както и златотърсачите от софийския клон на VTB Capital, подвели своята централа.

Интересна подробност е, че чрез прилагането на многообразни "креативни" методи - от причакване на входа, през идеологическо облъчване на кого трябва да служат, за да се спасят  - от какво не е ясно, до системни заплахи, включително и за физическа саморазправа, пратеници на идеолозите са убедили членове на надзорния съвет да гласуват против волята на акционерите, които представляват. Както знаете, във „Виваком“ всеки акционер има своя квота в надзорния съвет, която трябва да защитава неговия интерес, а не интересите на други хора или на политически партии.

Друга интересна подробност е с кого идеолозите искат да сменят господин Сурлеков - с член на предишния мениджмънт на компанията, за който акционерите в компанията имаха сериозни съмнения, че е способен и компетентен да се справи с новата стратегия за развитие.

Всъщност оперативното ръководство на „Виваком“ не би трябвало да има чак толкова голямо значение, но предвид множеството офшорни дружества зад телекома, изглежда, в него се преплитат различни интереси. Има ли такъв момент, защото въпреки всичко подписите се слагат от действащите мениджъри, които пък може да бъдат изкушени от нещо или някого?

- Оперативното ръководство има водеща роля при разпределението на текущите финансови потоци на компанията. Очевидно касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на „Булгартабак“ и спирането на кранчето на „Водстрой“ и сега е време да се търсят нови активи за разграбване като „Петрол“ и „Виваком“. Носят се слухове, че наточилите се за „Виваком“ постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании.

 Доколкото е известно, в края на януари 2015-а ще се проведе общо събрание на акционерите, което ще избере нов надзорен съвет. Има ли вероятност преди това да се случи някаква промяна във веригата от собственици на „Виваком“, която да осуети провеждането на това събрание? Правят ли се опити за това? 

- Засега за края на януари 2015 г. има насрочено ново заседание на Надзорния съвет, на което тримата членове, предложили промяната в Управителния съвет, трябва да мотивират исканията си. Предполагам, че дотогава ще продължи натискът на „защитниците“ на обществения интерес за вписване на промяната в Търговския регистър. 

Надявам се междувременно и на разум от страна на всички институции,

за да не се постави на карта съществуването на една от най-големите компании в страната

Какво ще се случи с кредитите, с които бе купена „Виваком“, при евентуална насилствена смяна на собственика й и при запазване на сегашното положение? 

- Придобиването на „Виваком“, включително и участието на VTB Capital, действително е финансирано от КТБ АД. Това беше част от дългосрочната стратегия за развитие на банката - придобиване на подценени активи, преструктурирането им и продажбата им на стратегически инвеститори. Стойността на „Виваком“ след придобиването й през 2012 г. порасна близо три пъти спрямо цената, платена за нея. Не бива да забравяме, че предишният мениджмънт беше довел компанията почти до катастрофа, и неслучайно решихме да запазим в ръководството само най-качествените в професионално отношение според нас кадри. От 2011 г. насам в компанията беше извършена сериозна реформа, беше приета програма за развитие, бяха въведени нови съвременни практики, както и атрактивни продукти, които привлякоха много нови клиенти.

Тук е моментът да кажа, че преди атаката срещу КТБ АД пакетът „Виваком“ - НУРТС имаше стойност, не по-ниска от 650 млн. евро. Ако добавим и „Петрол“, достигаме 1 млрд. евро. Едва ли е съвпадение, че ликвидаторите на КТБ АД имат неистов апетит спрямо тези компании. От друга страна, не вярвам поръчковите доклади на трите консултантски компании да са отчели стойността на тези активи при бомбастичните си и крайно неаргументирани изводи от октомври месец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...