Цветан Василев: Страх тресе участниците в срещите при президента за КТБ

10.07.2017 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Това е част от коментара на мажоритарния собственик на КТБ и обвиняем Цветан Василев за стенограмите от КСНС при президента Плевнелиев на 29 юни и 14 юли 2014 г., направен в неговия сайт
Цветан Василев: Страх тресе участниците в срещите при президента за КТБ
Снимка: БГНЕС

"Обясними са опасенията на президента Плевнелиев (изразени на втората среща в президентството за съдбата на КТБ - бел. ред.), че трябва да се намери много респектираща външна компания за защита на безумията, сътворени от тях по ликвидацията на банката. Прав е президентът Плевнелиев – вярвам, че ще осъдя държавата България, както съм убеден, че това преди мене ще стори Оманският фонд. Въпросът е, че съдебното възмездие трябва да достигне до поръчителите и организаторите на атаката и плячкосването на активите, както и до изпълнителите. Голяма част от тях присъстват на това събиране."

Това е част от коментара на мажоритарния собственик на КТБ и обвиняем Цветан Василев за стенограмите от КСНС при президента Плевнелиев на 29 юни и 14 юли 2014 г., направен в неговия сайт.

Той коментира за първи път двете стенограми.

На втората среща Плевнелиев изразява съмнения относно правилността на действията по КТБ и дори казва, че "на мястото на Цветан Василев ще осъди България", което е и поводът за цитирания коментар на банкера.

Според Василев Консултативният съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев е трябвало да замете натвореното от прокуратурата и специалните служби, конкретно ДАНС, заради желанието на клана, олицетворяван от Пеевски, да притежава това, което е контролирано от банката и чието придобиване е финансирано от нея.

В коментара си Цветан Василев потвърждава, че когато е взето решението за ликвидиране на банката няма одити, освен официалните, които обаче не потвърждават тезата за ликвидацията. Дори от Делойт са отказали да направят одит към онзи момент, поради липса на файлове и информация. "А и кой ли би могъл да направи анализ на кредитен портфейл от над 5 млрд. лева за 2-3 седмици? - пита риторично Василев и саркастично отговаря: "Най-подготвени с опорншите точки са "индиректният" представител на Пеевски – главният прокурор и теологът "финансист" Ментата.

Естествено, казва Василев, името на Пеевски не се споменава в тези разговори, то е табу и тогава, и сега - 3 години по-късно.

Въпреки това всички - пише Василев, са единодушни, "че става въпрос за криминална атака, подкрепена от истерясалата кампания на свинско-кафявите медии. Нито един от тях обаче няма смелостта да каже, че фронт на криминалната атака са държавното обвинение и ДАНС." Няма и как да стане - отговаря си банкерът - след като основната част от присъстващите са техни "клиенти", някои от които очевидно наскоро отървали се от зловещата им "прегръдка". На други вероятно пък е било обещано да се освободят.

Колапсът на системата се отлага и идва времето на "Страшния съд" – заседанието от 14 юли 2014 г.

Така Цветан Василев оприличава неясния по думите му формат на втората среща при президента Плевнелиев. Страшният съд се ръководи от върховен съдия- домакинът на срещата, има си прокурор, а вещите лица са гуверньорът на БНБ "Иван Искров, заместникът Димитър Костов, и "Ментата" (Йордан Цонев - ДПС- бел. ред. ), има и съдебни заседатели.

Цветан Василев е убеден, че дори и сега, 3 години по-късно и въпреки контролираното сваляне на лихвите, позволило на банките да провизират значителна част от "перфектните" си портфейли, преобладаващата част от тях и сега имат по-лоши активи от активите на КТБ към 20.06.2014 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...