Цената на тока за малкия бизнес е с поне 30% по-висока от тази за битовите клиенти

02.07.2014 | 15:52
по статията работи: Георги Велев
Само доставката на електроенергия се е увеличила с над 10% от 1 юли, става ясно от решението на ДКЕВР
Цената на тока за малкия бизнес е с поне 30% по-висока от тази за битовите клиенти
Снимка: Thinkstock/Guliver

Средно с около 30% повече ще плаща българският малък бизнес за електроенергия в сравнение с битовите потребители от 1 юли. Това стана ясно от определените нови цени на електроенергията за небитови потребители от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От направените разчети на регулатора излиза, че сметките за ток на повечето малки магазини у нас ще се вдигнат с по 2 стотинки на киловатчас без ДДС. Разбира се основната част от новите, по-високи цени, отива отново към производителите на електроенергия и НЕК, а в тарифите на крайния снабдител дори има леко намаление. Поскъпването се отнася към малките фирми, останали да работят на регулирания пазар, каквито са повечето дружества в страната.

От ДКЕВР въвеждат и нова тарифна структура за небитовите клиенти. Малките фирми вече ще плащат цена за достъп до електроразпределителната мрежа на ден. Това обаче е валидно само за две от дружествата в страната.

Така малкият бизнес, присъединен към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ, вече ще плаща дневна тарифа по 0,20 лв./квтч за електроенергия без ДДС. Към тази сума обаче се добавя и цената за достъп до мрежата ниско напрежение от 0,01628 лв./квтч за ден.

Дружествата сега получават енергията си на цена от 0,173 лв./квтч без ДДС и такси пренос и достъп. До края юни цената за доставка бе 0,156 лв./квтч. От сметките стана ясно, че само по това перо от фактурите сметките за ток за бизнеса се вдигат с малко под 11%.

Така при клиентите на ЧЕЗ разликата в цените на тока между битов и фирмен потребител става поне 30%.

Малките фирми, които са присъединени към електроразпределителна мрежа на EVN вече ще плащат за електроенергия през деня по 0,194 лв./квтч без ДДС. Към тази сума има и такса от 0,01650 лв./квтч на ден, са определили от ДКЕВР.

Допреди ден само за енергия фирмите са плащали по 0,148 лв./квтч дневна тарифа (без такса за пренос и достъп), а сега ще плащат по 0,164 лв./квтч. Така излиза, че малките фирми ще плащат с над 26% повече за енергия в сравнение с битовите клиенти на EVN.

Ситуацията при електроразпределителното дружество „Енерго-Про“ не е по-различна. Там също тарифата за доставка на енергия през деня се е повишила с около 2 стотинки на киловатчас.

Така небитовите клиенти, присъединени към разпределителната мрежа, ще плащат за електроенергията по 0,214 лв./квтч без ДДС. Допреди ден фирмите в Североизточна България са получавали дневната електроенергията на цена от 0,159 лв./квтч (без ДДС и такса за пренос и достъп), но от 1 юли тя става 0,176 лв./квтч.

Единствено при това дружество ДКЕВР не е определил тарифа за достъп до електроразпределителната мрежа и тук в сила са цените, които се използват и за достъпа на битовите потребители.

Въпреки това разликата в цената битов-небитов клиент на „Енерго-Про“ е 30,9%.

Новите цени – път към свободния пазар?

Малкият бизнес в страната може да намери начини да намали разходите си за електроенегия, ако излезе на свободния пазар и там си осигури по-евтин доставчик на услугата. На практика това е и част от замисъла на ДКЕВР за повишаването на цените така шоково за малкия бизнес. Въпросът е, че това до момента не е добре обяснено на фирмите от страна на регулатора.

Ако малките дружества се включат в групите на балансиращия пазар у нас има вероятност да могат да си осигурят по-евтина електроенергия в определени часови зони, отколкото сега се предлага на регулирания пазар.

Цените на свободния пазар се определят у нас след търговете, в които участват различни търговци. На практика цената е съобразена с регионалните такива, а те в момента са около 40 евро/мвтч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...