Цените в добивната промишленост с 2.6% месечен ръст

30.12.2011 | 12:05
по статията работи: Петър Чернев
Общият индекс на цени на производител през ноември 2011 г. нараства с 1% спрямо предходния месец
Цените в добивната промишленост с 2.6% месечен ръст

1. Индекси на цени на производител на вътрешния пазар

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост с 2.6% и в преработващата промишленост с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. Това става ясно от данните на Националния статистически институ (НСИ).

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и при производството на химични продукти - с 1.6%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през ноември 2011 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - със 7.9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.4%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 2.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо ноември 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 12.9%; производството на хранителни продукти - с 9.6%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 1.7%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%.

2. Общ индекс на цени на производител в промишлеността

Общият индекс на цени на производител през ноември 2011 г. нараства с 1% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост и в преработващата промишленост - с 1.3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.8%, при производството на облекло - с 1.8%, и при производството на химични продукти - с 1.2%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2011 г. се увеличава с 6.8% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 7.8% спрямо ноември 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на химични продукти - със 7.8%, при производството на хранителни продукти - със 7.6%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7.5%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1%.Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...