Честотата на RFI е продадена за скромна сума

16.12.2009 | 08:38
по статията работи:
Журналистите от радиото не знаели, че медията ще бъде спряна
Честотата на RFI е продадена за скромна сума

Журналистите от RFI-София не са били уведомени, че се спира тяхната програма и започва излъчване на радио "Фокус", съобщи за Дарик радио журналистката Мануела Манлихерова. Екипът на радиото публикува на сайта на радиостанцията декларация, в която се обявява срещу решението на СЕМ за закриването на радиото. Малко след това сайтът беше спрян, а на честотата на RFI в София започна да излъчва радио „Фокус".

Манлихерова разказа, че снощи е имало среща на екипа на RFI-София с досегашния изпълнителен директор Нели Зюмбилова.

Ето какво още каза Манлихерова:

Очакваме в четвъртък собственикът г-н Добрев, поне така ни обеща в телефонен разговор, да дойде и да ни изясни ситуацията. Беше така коректен да обяви, че никой няма да бъде ощетен. Ние реагирахме с декларация единствено от морална гледна точка, защото всички дойдохме на работа с желанието да изпълняваме своите професионални задължения. Всички бяхме готови да правим предавания и съвсем неочаквано за нас ефирът изчезна и на нашата честота прозвуча друго радио.

Това технически как става? Радио „Фокус", което в момента излъчва на честота на RFI...

Така и не можахме да разберем как технически се е случило това. Вероятно хората, които излъчват на нашата честота, могат да ви обяснят повече.

Там, където е вашият офис, има техника, която излъчва?

Да, имаме си нормално, професионално радиостудио.

Т.е. от него можете да правите продукция, която няма къде да се излъчва?

Нямаме къде да излъчваме. Днес всички сме готови и за утре (днес, бел.ред) записвахме материали, няма къде да ги излъчим.

Някакво обяснение получихте ли от някого?

Изправени сме пред факта, че на честотата звучи друго радио. То не е приемник в момента на нашата програма. То има собствена програма. Говори се за медийно партньорство, че част от нашите продукти сигурно ще се интегрират в другата програма, но просто искаме яснота, нищо повече. Нашата декларация не е насочена конкретно към никого. Просто екипът желае да има малко повече професионално отношение към нас.

От колко души се състои вашият екип?

Нашият екип е общо 24 човека заедно с музикалните водещи.

Можем ли да правим аналогия между спирането на BBC и закриването на RFI в София?

В случая не бих правила никаква аналогия. По отношение на самия случай с RFI може би най-добре трябва да коментират представителите на RFI-Париж, поне такова е и официалното становище, че те са оторизирани да коментират този случай.

От своя страна посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен заяви, че продажбата на честотата на радио RFI е станала по решение на централата в Париж. Понсен добави, че честотата е продадена за скромна сума, информира Dariknews.bg.

Ето какво още каза дьо Понсен:

Г-н посланик, знаете ли кой е новият собственик на честотата на RFI-България?

Не, не зная кой точно е собственика. Зная, че RFI прекъсна ангажимента си по отношение на България. Това са разговори между RFI и този, който смята да го поеме отсега нататък. Този, който ще ръководи отсега нататък RFI, е поел ангажименти по отношение на екипа и на някои от предаванията. Посолството и френската държава като такива не са част от тези преговори. Решението идва от страна на RFI, което прекратява ангажиментите си към няколко държави, включително и България.

Каква е причината?

Причината е доста проста. RFI е в България от около 15 години и искаше да създаде компетентна редакция, която да разпространява предаванията си и извън София. Няколко последователни посланици водеха разговори с властите радиото да получи честоти и в Пловдив, Варна и други големи градове. Но за съжаление, въпреки дадените обещания, така и не можахме да получим никакви честоти извън София. При тези условия беше ясно, че рано или късно този момент ще настъпи, защото е изключително скъпо да се поддържа едно такова радио, дори и за столица като София. Съжалявам, че фактите са такива, но ще ви дам пример с Румъния. Там RFI успя да получи честоти в големите градове и продължава да съществува.

Знаете ли кой е новият собственик на честотата?

Наистина не съм информиран, не е лесно да зная кой точно е собственик. Просто зная, че има лице, което е поело радиото и честотата, на която то досега е излъчвало.

Това е регистрирано във Варна дружество с ограничена отговорност.

Информацията, която достигна до мен е, че в действителност е имало някакви преговори с варненския епископ. Другото, което научих, е, че продажбата е станала за скромна сума.

Колко скромна?

Няколко десетки хиляди евро, включително за материалите, техниката... и най-вече честотата.

RFI е получило тази честота без конкурс и - доколкото знам - без заплащане, както и BBC, и "Дойче Веле". Това не нарушава ли договора с България?

Трябва да попитате за това RFI. Те минаха през адвокатска кантора и бяха в близки контакти с Комисията за регулиране на съобщенията. Преговорите течаха няколко месеца. Преговорите бяха водени с адвокатите на RFI, със самото RFI, така че не смятам, че има някакво разрешение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...