Четирима кандидати за ректорския пост в СУ

18.10.2011 | 19:02
по статията работи: Теодора Пенева
Настоящият ректор проф. дин Иван Илчев се кандидатира за втори мандат
Четирима кандидати за ректорския пост в СУ

Настоящият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев се кандидатира за втори ректорски мандат, съобщи БТА.

Вчера беше последният ден от срока за подаване на документи пред Общото събрание (ОС) на СУ. Освен Илчев има още трима кандидати, информират от университета.

Това са проф. дфн Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии (ФСФ), деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика (ФНПП) проф. д-р Божидар Ангелов и бившият декан на Геолого-географския факултет (ГГФ), проф. д-р Петър Славейков.

Изборът на ОС на университета за ректор на ще бъде ясен на 17 ноември. Своите програми кандидатите ще представят в различни дни от указания интервал 28 октомври - 8 ноември.

Пръв ще изложи платформата си проф. дфн Валери Стефанов, на 31 октомври. Той е преподавател в най-старото българско висше учебно заведение от 1984 г., когато става редовен асистент по история на българската литература. От 2001 г. досега е професор по научната специалност "Българска литература". Автор е на авторитетни трудове в тази сфера, като два от тях са преведени съответно на руски и на словенски език.

Идеите му се отнасят до радикални административни промени в университета, както и усъвършенстване на финансовото управление. По мнегово мнение диалогът с касаещите ВУЗ-а институции е от първостепенно значение, тъй като висшето образование се нуждае от реформи, за да се привличат амбициозни и качествени кадри.

След Валери Стефанов, на 2 ноември пред колегите си ще говори проф. д-р Божидар Ангелов, който е професор по Теория на възпитанието и дидактика от 2007 година. Също от тогава е председател на Съвета на деканите и ръководител на катедра "Предучилищна педагогика" при ФНПП.

Платформата му се опира на няколко пункта, част от които са усъвършенстване и оптимизиране на образователния процес, на научноизследователската работа и на управлението.

Настроящият ректор, проф. дин Иван Илчев, ще представи идеите си трети, на 3 ноември. Той е избран на 14 ноември 2007 г., когато печели балотаж с тогавашния декан на Химическия факултет (ХФ) проф. д-р Иван Петков. Освен, че заема най-високия академичен пост в СУ, Илчев е професор по Нова и най-нова история на балканските народи от 1995 г. През годините е гост професор на няколко авторитетни чуждестранни университета, а от 2007 г. е председател на Обществения съвет за музеите към Министерството на културата (МК).

Част от програмата му обхваща подобряване връзките на университета като институция с трите основни обществени пункта - Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), медиите и бизнес- и работодателските организации. Според него трябва да се обърне внимание на университетската библиотека, както и на Кариерния център.

Ден след Илчев и последен ще говори проф. д-р Петър Славейков, който се кандидатира за втори път за престижния пост. Професорът по геогемография към ГГФ е бил и главен асистент във Великотърновския университет (ВТУ). Участник е в множество интеграционни и туристически програми, сред които програмата "Еразмус", Интегриран план за градско развитие на дупница и др. Съучредител е на Балканската асоциация по алтернативен туризъм "Балкания".

Многоточковия му план за развитие на СУ във вътрешен и външен аспект включва работа по всички звена на висшето заведение. Например: откриване на нови бакалавърски и магистърски програми с професионален профил, популяризиране на възможностите за обучение в университета сред учениците от последните гимназиални класове и материално и морално стимулиране на преподавателите с доказани научни успехи.

Подробности за програмите и на четиримата кандидати, както и за изготвените от тях автобиографии са публикувани в сайта на СУ - Uni-sofia.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...