Чехи ще консултират продажбата на БФБ-София

06.12.2012 | 08:42
по статията работи: Петър Чернев
Държавата отново се опитва да продаде дяловете си в Борсата и Централния депозитар
Чехи ще консултират продажбата на БФБ-София

Чешката компания Patria Corporate Finance е била избрана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за консултант по приватизация на държавните дялове в „Българска Фондова Борса-София“ АД и „Централен Депозитар“ АД.

Консултантът има един месец, през който ще трябва да извърши анализ на правното състояние, както и да изготви информационен меморандум и приватизационна оценка на всяка една от двете компании. След осъществяването и приемането на извършените дейности АПСК ще пристъпи към провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на двата държавни дяла. Това става ясно от информацията на БФБ.

Това е първата стъпка по пътя на дългоочакваната продажба на държавния дял в двете дружества. Държавата продава пакет от 50.05% от капитала на БФБ и 43.7% от Централния депозитар. По този начин потенциалният купувач ще има контрол и над двете дружества

Според инвеститори и анализатори това е единственият начин българският капиталов пазар да стане достатъчно ликвиден и активен. Участие в конкурса ще могат да вземат само водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения.

Други кандидати да консултират раздържавяването са били "Делойт България" и "Булброкърс консултинг", посочва bTV. АПСК обяви конкурса са избор на консултант в края на месец септември тази година.

Припомняме ви, че през месец май 2011 г. БНБ прехвърли на Министерството на финансите 2000 акции, или 20% от Централния депозитар. Това беше направено с цел да се търси стратегически инвеститор едновременно за БФБ и депозитара. Тогава беше обяснено, че с решението си УС на централната банка изразява подкрепа на целите на одобрената на 6 април 2011 г. от Министерския съвет Концепция за интеграция на „Българска фондова борса" АД и „Централен депозитар" АД в европейските и световни финансови пазари.

Идеята за продажбата на държавните дялове в двете дружества не е нова. За нея се говори още от времето на правителството на Сергей Станишев. В началото на 2007 г. тогавашният министър на финансите Пламен Орешарски заяви, че не бърза с продажбите на акциите на двете компании. Тогава той обясни, че "по-важни са усъвършенстването на платформите и кооперирането с други борси".

Впоследствие наследникът му Симеон Дянков обявни през месец март тази година в интервю за в. "24 часа", че двете финансови институции трябва да имат нов собственик до есента. Той обясни: "Чрез критериите търсим голям инвеститор и то в който няма държавно участие. Смятам, че до есента ще имаме нов мажоритарен собственик".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...