Чиновниците в министерствата със средна заплата 1181 лв.

28.11.2012 | 11:53
по статията работи: Петя Бързилска
Заетите в администрацията намаляват, а заплатите се увеличават
Чиновниците в министерствата със средна заплата 1181 лв.

С близо 13,84% е намалена числеността на централната държавна администрация за периода от август 2009 година досега, съобщиха от Министерски съвет.

Намалението на числеността е следствие на закриването и преструктурирането на 30 административни звена се казва в представения днес Доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа. Докладът за подобряване на управлението на човешките ресурси в държавната администрация беше приет на днешното правителствено заседание.

В допълнение, щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки, съобщават от правителството.

Същевременно благодарение на новата система за заплащане в администрацията заплатите са увеличени с 13,24%, без да са давани допълнителни бюджетни средства за това.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на новите правила достига 865 лв. Към 1 септември 2012 г. средната заплата в администрацията на Министерски съвет и министерствата е 1181,72 лв., което представлява увеличение с 13,16% спрямо 1 юли същата година.

Увеличението на заплатите в държавните агенции е 9,27%, като средният размер достига 697,91 лв. С 16% нараства пък средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

Въвеждането на новия модел на заплащане създадва правила за формирането и увеличението на работната заплата, а допълнителните възнаграждения са само за постигнати резултати, като справедливо отчитат приноса на всеки отделен служител, се казва в съобщението на МС.

Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, а общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения не може да надхвърля 30% от предвидените за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски. Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация следва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите. Така се повишава конкурентоспособността на администрацията по отношение на частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители.

Като негативна тенденция се констатира увеличаването на броя на служителите, назначени без конкурс. В тази връзка правителството възлага на Съвета за административна реформа да преразгледа някои текстове в Закона за държавния служител. Това се прави с цел да се прекрати тази практика и конкурсното начало да стане водещо. Същевременно трябва да се съкрати времето за подбор на кандидадтите.

Друг проблем, който често излиза на преден план през последните няколко години е административната тежест за бизнеса. Според плана на правителството до 30 ноември тази година трябва да са изпълнение 249 мерки за намаляването ѝ.

В плана се предвижда намаляване на необходимите документи за ползване на 84 административни услуги; намаляване на сроковете за предоставяне на 54 услуги; отпадане на 42 услуги; обмен на информация по служебен път за 30 услуги, създаване на електронни регистри за 17 услуги. Най-голям брой мерки са предложени в сферата на здравеопазването (45), на земеделието и храните (43) и на икономиката, енергетиката и туризма (26).

Към края на юни 2012 г. трябваше да бъдат изпълнени 130 мерки. От тях са осъществени 76% или 99, а в процес на изпълнение са 22% (29).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 14.07   1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската...