Членството ни в Шенген няма да се гласува днес, потвърди Цветанов

07.03.2013 | 08:58
по статията работи: Теодора Пенева
Той поясни, че ще бъде търсено съгласие за присъединяване в "следващ период"
Членството ни в Шенген няма да се гласува днес, потвърди Цветанов

Не се очаква да има напредък по темата за членството на България и Румъния в Шенгенската зона по време на днешното заседание на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия, предаде БНТ. По думите на българския вътрешен министър и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов обаче се очаква на срещата да бъде търсено съгласие "за следващ период", в който страните да се присъединят към свободната търговска зона.

Темата ще бъде засегната на заседанието на вътрешните министри, но не се очаква да има напредък по нея, тъй като през последните дни освен Холандия, нежелание за разширяване на Шенген обявиха още Германия и Финландия. По-рано днес негативната си позиция обяви и Франция.

В днешния дневен ред въпросът за Шенген е обявен като преглед на постигнатото до момента, тоест, не се предвижда гласуване.

"Важно е да имаме един конструктивен, ползотворен диалог и да търсим решение всички заедно. Знаете, че България беше отложена за приемане в Шенгенското пространство от позицията на Холандия и Финландия. Но за мен като министър вътрешните работи беше важно да продължим да надграждаме полицейското оперативно сътрудничество, защото политическите решения не трябва да влияят на съвместната оперативна полицейска работа, която е в интерес на сигурността на Европейския съюз", коментира Цветанов.

Вчера вечерта стана ясно, че въпросът за влизането на балканските държави в Шенген се отлага за неопределен период. Решение за това няма да бъде взето нито по време на днешната среща на европейските вътрешни министри, нито въобще в рамките на Ирландското ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС). Това предаде iNews.bg, цитирайки АФП.

От Ирландия заявиха, че на днешното заседание няма да има нито гласуване, нито решение. "Засега няма консенсус" между членовете на Шенгенската зона за присъединяването на София и Букурещ, "тъй като няколко страни имат резерви и притеснения", уточнява местен източник.

Присъединяването ни няма да бъде на дневен ред, поне докато Литва поеме ротационното представителство на 1 юли 2013 г.

Днес пък Франция официално обяви, че се противопоставя на присъединяването на България и Румъния. Това писа румънският веснтик "Ромъния либера". Причината са недостатъчните усилия на двете правителства за борбата с корупцията.

 

"Не виждаме никакъв напредък в Румъния и България", заяви от своя страна германският евродепутат Маркус Фебер в интервю за Радио Франс Ентернасионал, предаде БТА. По думите му позицията на немския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих е напълно оправдана.

"Нито Румъния, нито България е подобрила борбата с корупцията, затова има логика да не отваряме границите", посочи Фебер.

*Новината е обновена около 13:30 часа

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...