Чобанов: Ръстът на дълга идва от обосновани разходи

11.06.2014 | 13:50
по статията работи: Екип на Econ.bg
Министърът подчерта, че неговият размер в началото на 2013 г. е бил три пъти по-голям, отколкото в края на годината
Чобанов: Ръстът на дълга идва от обосновани разходи

Не съм съгласен с мотивите за вота на недоверие за фискалната политика на кабинета“, каза финансовият министър Петър Чобанов в Народното събрание по време на обсъжданията по вота. По неговите думи те са комбинация от проблеми от миналото и виртуалното бъдещо развитие на страната. Министърът коментира, че вече е станало ясно как управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 млрд. лв. и от друга страна акцентира върху постигнатите от сегашните управляващи положителни промени.

Финансовият министър отново коментира въпроса за дълга на държавата, като обясни, че неговото увеличение се дължи на направените разходи по европейските програми и тези средства ще бъдат възстановени в края на 2014 г. "Падежът на дълга в размер на 800 млн. лв. е в края на годината и това гарантира, че няма да има увеличение на годишната база", каза финансовият министър.

Петър Чобанов припомни, че по отношение на ниския размер на външния дълг нашата страна все още на второ място след Естония от всички страни-членки. "За втората половина на 2013 г. той е нараснал само с 550 млн. лв., а през първите шест месеца на годината – 3 пъти повече", коментира той.

Министърът подчерта още, че за разлика от времето на предишните управляващи от ГЕРБ, при кабинета на Пламен Орешарски всички дължими европейски средства се плащат на време, с изключение на тези по ОП "Околна среда". По неговите думи обаче евросредставта по нея ще бъдат възстановени и всички дългове ще бъдат изплатени. Чобанов акцентира и върху повишените административни приходи и нарасналата събираемост на данъците. Той допълни, че тя се е увеличила от 27 на сто през 2012 г. на 28 на сто през 2013 г., което в парично измерение представлява 800 млн. лв.

По отношение на скандала със спрените средства по европейските програми, министър Чобанов подчерта, че това е процедура по допълнителна проверка и предприемане на корективни мерки, при които временно е наложено блокирането им и тепърва ще става ясно дали ще има негативни ефекти върху бюджета. Той разясни, че усвояването на средствата по оперативните програми през 2013 г. се е увеличило с 31% спрямо 2012 г. "Наистина има грешки, като основните не са от последната година. Считам, че приетите корективни мерки дават положителен резултат", допълни Чобанов.

"Заварихме ситуация на спад в БВП в края на 2013 г., но БВП нараства с над 1% в три последователни тримесечия. Нарастват потреблението и инвестициите, което е добра предпоставка за изпълнение на годишната прогноза от 2,1% за ръст на БВП", обясни финансовият министър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...