Шивачките най-недоволни от условията на работа в жегите

03.08.2016 | 18:15
по статията работи: econ.bg
От последната седмица на юни, когато започнаха летните жеги, до момента са подадени 20 сигнала за работа при високи температури. Почти всичките били за работа в закрити помещения
Шивачките най-недоволни от условията на работа в жегите
Снимка: БГНЕС

Работещи в предприятия за производство на облекло са подали най-много сигнали за работа при високи температури. Това съобщават от Главната инспекция по труда.

От последната седмица на юни, когато започнаха летните жеги, до момента са подадени 20 сигнала за работа при високи температури. Почти всичките били за работа в закрити помещения.

От Инспекцията по труда посочват, че в закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. Тя трябва да е съобразена с разпоредбите на специалната Наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Съгласно наредбата на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка.

Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, въпреки че има определени изключения, обясняват от агенцията. Съгласно изключенията при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности. Не може обаче температурата да надвишава 33 градуса.

Работещите в предприятия за производство на облекло са подали 8 сигнала. При проверките обаче е установено, че само 3 от тях са основателни и температурата е била над допустимите граници.

11 от 20-те сигнала са били основателни. Сигналите са както за високи температури в помещенията, така и за липса на възможност за проветряване и неосигурени разхладителни напитки и вода.

От ГИТ посочват, че контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито.

В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло там работодателите се съобразяват с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството.

Има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито. Това са констатирали от Главната инспекция по труда. 33 нарушения, свързани с неосигурени оптимални стойности на параметрите на  микроклимата при работа на открито – температура, влажност, скорост на въздуха, са констатирани по време на проверки за работа при високи температури.

Установена е и липса на мерки за минимизиране на рисковете при работа на открито при неблагоприятни климатични условия.

Инспекторите са издали предписания за отстраняване на нарушенията, съобщават от агенцията.

Най-честото нарушение е свързано с липсата на данни от актуални измервания на параметрите на микроклимата. Често имало осигурени технически средства за разхлаждане, които обаче не се проектирали съобразно пространствата, които се охлаждат или към момента на проверката не работят. Не се осигуряват и климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. Те са много подходящи като решение за работа в производства, където технологията не позволява да се осигури оптимална температура - например в леенето на метали и в керамичната промишленост около пещите. В по-малките предприятия често не се осигурява вода и разхладителни напитки, са констатирали още от ГИТ.

От Инспекцията по труда отново напомнят мерките, които работодателите трябва да вземат, за да осигурят оптимален микроклимат за работа.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метрологични условия – висока температура, вятър, дъжд, мъгла. Той трябва да прецени доколко неблагоприятните климатичните въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците и да вземе съответните мерки.

Сред мерките са промяна на работното време, на тип работа. Друга мярка е да се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

Всички тези мерки са описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места, а именно:

- създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност;

- създаване на подходяща организация на работните места;

- осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;

- осигуряване на подходящо работно облекло;

- осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма;

- осигуряване на достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма;

- осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места;

- осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...