Щатска банка иска да финансира седми блок на "Козлодуй"

25.11.2013 | 08:40
по статията работи: Георги Георгиев
България стартира преговори и с General Electric за два нови блока блок и в ТЕЦ "Марица-изток" 2
Щатска банка иска да финансира седми блок на "Козлодуй"

"Американска банка изяви готовност да финансира с до 70% от изграждането на нов енергоблок в АЕЦ „Козлодуй“. Така за момента финансирането на бъдещия Седми реактор е единствено с с американски капитали", заяви в неделя пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

Финансирането от американската банка за експортно и импортно кредитиране. Финансирането идва изцяло от Америка за този проект. Може би има някакво неразбиране в нашите послания, но аз имах среща с ръководството на американската банка „Ексим Банк”, на която те изразиха готовност на 70% процента да финансират проекта. Тоест, няма никакви други капитали до момента, освен от САЩ“.

При преговорите с банката за експортно кредитиране "Ексимбанк" е защитен българският национален интерес, увери Стойнев. Той заяви, че се чувства много спокоен в преговорите си с американски и руски представители, тъй като работел за националните интереси.

Новият блок ще работи с американско гориво, произведени от щатския концерн „Уестинхаус: коментира министърът:

Когато удължим живота на V и VI блок, те са с руски реактори, те ще работят с руско гориво. Това е. Няма какво кой да има ревност, кой да няма ревност. Мен ме интересува най-голямата ефективност и най-голямата печалба, която ще донесат тези технологии за българската държава и съответно за българската икономика.“

Министърът коментира, че новият реактор е възможно най-добрата и безопасна технология. Неговият живот ще бъде 60 години плюс още 20 след евентуалното удължаване на живота му. Така по думите на Стойнев „следващото поколение българи ще има гаранция за своята енергийна сигурност“.

Министърът допълни, че в момента в САЩ и Китай се строят 4 реактора от типа АР-1000, какъвто страната ни иска да закупи и скоро ще може да се види как работят те в реални условия с което да отпадне аргументът, че в света няма такъв действащ реактор. Системите за безопасност на този реактор нямат нужда от електричество, коментира министърът и допълни, че ако АЕЦ "Фукушима" е имала такъв реактор, трагедията е щяла да бъде избегната.

По време на визитата си в Америка министър Стойнев в имал среща и с General Electric, които са изявили желание и за изграждане на два нови блока на територията на ТЕЦ „Марица-Изток” 2.

„Тъй като ние ще трябва да затваря и термичните централи, а за мен е важно да продължаваме да имаме производство на електроенергия чрез въглища, аз приех това предложение, което означава, че ние стартираме преговори и с General Electric за изграждане на IX и X блок на площадката на ТЕЦ 2.“

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...