Юристи: Банковият надзор на ЕЦБ е "нелегален"

18.10.2012 | 15:25
по статията работи: Петя Бързилска
За да могат да се разширят правомощията на ЕЦБ, трябва да се променят европейските договори
Юристи: Банковият надзор на ЕЦБ е "нелегален"

Планът за създаване на едининен надзор за банковия сектор в еврозоната е незаконен. Това се казва в конфиденциален юридически доклад, изготвен за финансовите министри на Европейския съюз. Информацията е пореден удар срещу наложителните реформи, които трябва да се предприемат, за да излезе Европа от дълговата криза, пише „Си Ен Би Си“.

Документ на главния юридически съветник на Европейския съвет, с който в. „Файненшъл таймс“ се е сдобил, показва, че планът превишава правомощията, разпоредени в европейското законодателство и делегирани на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Юристите заключват, че без промяна на европейските договори няма да може да се дадат никакви значителни формални правомощия за банков надзор на ЕЦБ. Това обаче е поместено в документа, изготвен от Европейската комисия (ЕК), който предлага разширяване на правомощията на ЕЦБ.

Страните-членки на ЕС, които не са част от валутния съюз, според предложението могат по желание да участват в единната система за банков надзор. Според юридическия доклад обаче държавите извън еврозоната легално няма да мога да гласуват за каквито и да е било решения, взимани от Европейската централна банка. Същевременно Полша и Швеция настояват за това.

През септември тази година Европейската комисия (ЕК) предложи увеличаване на правомощията за банков надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) като част от банковия съюз за страните от валутния съюз и възможност за доброволно включване на държавите, които са извън еврозоната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...