Явор Гечев: Трябва да запазим уникалните сортове, с които разполагаме

10.04.2014 | 14:40
по статията работи: Симеон Досев
Подготвя се списък с култури, които подлежат на подпомагане, уточни зам.-министърът
Явор Гечев: Трябва да запазим уникалните сортове, с които разполагаме

Уникалните сортове култури са едно от големите богатства на страната ни и е наше задължение да направим всичко възможно, за да ги запазим и популяризираме. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев по време на представянето на новата Програма за развитие на селските региони в Аграрния университет в Пловдив. На срещата присъстваха студенти и преподаватели, както и земеделски производители от региона, съобщиха от МЗХ.

Гечев уточни, че в момента експертите от Селскостопанска академия подготвят списък с традиционните култури, които ще подлежат на подпомагане.

„По новата мярка „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони (2014 -2020 г.) ще има възможност да се подпомага запазването на растителния генофонд на България”, каза зам.-министърът. 

Политиката на МЗХ в защита на националните сортове и видове намира своето отражение и в мярката „Сътрудничество” от ПРСР (2014-2020 г.). С нея ще се даде възможност за изграждане на национални генни банки за растителни култури и традиционни животински видове.

„Новата програма се придържа и към друг приоритет на МЗХ, а именно европейските средства да достигат целево до малките земеделски стопани”, поясни Гечев. „Предстои да се изградят 200 млекопреработвателни пункта по общините, които ще събират млякото от малките и семейни ферми по региони. По този начин те ще получат възможност да пласират продукцията си легално и при гарантиранистандарти за безопасност”, обясни още той. 

Програмата обръща и сериозно внимание на затрудните сектори в селското стопанство. За да се стимулира търговията с животни ще се изградят два големи пазара за животни в Южна и Северна България. Там стопаните ще могат директно да предлагат отглежданите от тях животни, а освен това пазарите ще имат и функция на депа, от които ще се изнася добитък за чужбина.

Зам.-министър Явор Гечев обърна внимание и на Тематичнатаподпрограма от ПРСР /2014-2020г/, която е посветена на малките стопанства. Чрез нея малките семейни ферми ще могат да кандидатстват за европейски средства по много облекчени процедури.

„Чрез тази подпрограма ще дадем възможност на малките стопанства да станат печеливши и да се самоиздържат”, подчерта зам.-министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първо печатно издание на Петокнижието. 1556 г....