Явор Гечев: Трябва да запазим уникалните сортове, с които разполагаме

10.04.2014 | 14:40
по статията работи: Симеон Досев
Подготвя се списък с култури, които подлежат на подпомагане, уточни зам.-министърът
Явор Гечев: Трябва да запазим уникалните сортове, с които разполагаме

Уникалните сортове култури са едно от големите богатства на страната ни и е наше задължение да направим всичко възможно, за да ги запазим и популяризираме. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев по време на представянето на новата Програма за развитие на селските региони в Аграрния университет в Пловдив. На срещата присъстваха студенти и преподаватели, както и земеделски производители от региона, съобщиха от МЗХ.

Гечев уточни, че в момента експертите от Селскостопанска академия подготвят списък с традиционните култури, които ще подлежат на подпомагане.

„По новата мярка „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони (2014 -2020 г.) ще има възможност да се подпомага запазването на растителния генофонд на България”, каза зам.-министърът. 

Политиката на МЗХ в защита на националните сортове и видове намира своето отражение и в мярката „Сътрудничество” от ПРСР (2014-2020 г.). С нея ще се даде възможност за изграждане на национални генни банки за растителни култури и традиционни животински видове.

„Новата програма се придържа и към друг приоритет на МЗХ, а именно европейските средства да достигат целево до малките земеделски стопани”, поясни Гечев. „Предстои да се изградят 200 млекопреработвателни пункта по общините, които ще събират млякото от малките и семейни ферми по региони. По този начин те ще получат възможност да пласират продукцията си легално и при гарантиранистандарти за безопасност”, обясни още той. 

Програмата обръща и сериозно внимание на затрудните сектори в селското стопанство. За да се стимулира търговията с животни ще се изградят два големи пазара за животни в Южна и Северна България. Там стопаните ще могат директно да предлагат отглежданите от тях животни, а освен това пазарите ще имат и функция на депа, от които ще се изнася добитък за чужбина.

Зам.-министър Явор Гечев обърна внимание и на Тематичнатаподпрограма от ПРСР /2014-2020г/, която е посветена на малките стопанства. Чрез нея малките семейни ферми ще могат да кандидатстват за европейски средства по много облекчени процедури.

„Чрез тази подпрограма ще дадем възможност на малките стопанства да станат печеливши и да се самоиздържат”, подчерта зам.-министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...