Българските хлебни и сладкарски изделия отговарят най-малко на европейските стандарти за качество и безопасност на храните. Причина за това е, че 90% от производителите са микропредприятия, които не
могат да инвестират. Това показва изследване на СУ "Свети Климент Охридски" и университета в швейцарския град Нюшател, продължило три години. Най-често се намира нещо нередно в хляба. Млякото и
месото са по-чисти, каза ръководителят на проучването доц. Желю Владимиров, цитиран от Дневник.bg.
Рисковете за безопасността на храните са по-големи в търговската мрежа, отколкото в производството. Според авторите на проучването това се дължи на факта, че магазините за продажби на дребно,
ресторантите, кафенетата и големите търговски вериги са проверявани по-рядко. Над 70% от обектите нямат документ за произхода на предлаганите храни, каза Владимиров.
Изследването показва, че здравето на потребителите не е сред приоритетите на производителите и търговците на храни. Повечето от тях очакват чрез въвеждането на стандартите за безопасност да разширят
пазарния си дял и да подобрят имиджа си.