"Алтерко" АД продава телекомуникационния си бизнес в Европа

26.02.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Само година след дебюта на „Алтерко“ АД на Българската фондова борса – София АД, телекомуникационният бизнес на компанията успя да привлече чуждестранен инвеститор
"Алтерко" АД продава телекомуникационния си бизнес в Европа
Снимка: M3 Communications Group, Inc.

„Алтерко“ АД обяви сключването на обвързващо споразумение за продажбата на телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония). Купувач е европейският лидер и най-бързо развиваща се компания в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK). 

Съгласно оповестената информация, предварително договорената цена за продажбата възлиза на 8 800 000 евро, изчислена на база прогнозната стойност на придобиваните дружества (EV) в размер на EBITDA на консолидирана база – 1 600 000 евро, умножена с коефициент 5.5.

Крайната цена ще бъде определена по метода „cash-free/debt-free“, при нормализирани нива на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 12 (дванадесет) месеца преди датата на продажбата. Цената ще бъде заплатена на 3 части: 1/3 – чрез плащане към момента на сключване на сделката по банков път, 1/3 – чрез отложено плащане с падеж 3 (три) години след датата на финализиране на продажбата при годишна лихва в размер на 4.75% (четири цяло и седемдесет и пет стотни процента), платима на тримесечие; 1/3 – в ценни книжа от капитала на LINK Mobility Group ASA по цена, определена при затваряне на Фондовата борса в Осло в последния работен ден, предхождащ датата на сключването на Term Sheet-а.

„Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония) са водещи доставчици в България, Румъния и Македония в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и нотификации. Благодарение на екипите си от професионалисти и адекватните технологични решения, които предлагат, телекомуникационните компании от групата на АЛТЕРКО са утвърдени надеждни  партньори на мобилните оператори, банкови институции, общини и търговци. През последните години компаниите демонстрират стабилни позиции на пазара и устойчиво развитие, което именно е привлякло интересът на LINK Mobility Group ASA към тях. 

„С оглед резултатите на IoT бизнеса и интереса на инвеститорите към него, офертата на LINK беше оценена като изключителна възможност за промяна в стратегията за развитие на Групата. Продажбата на телекомуникационния ни бизнес в Европа ще ни даде възможност да концентрираме всичките си ресурси в развитието на нови IoT продукти и услуги“, коментира изпълнителният директор Димитър Димитров.  

Очаква се продажбата да бъде финализирана до края на месец април 2018 г. Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...