"Булгаргаз" иска газът да поскъпне с 15,7% от юли

11.06.2012 | 15:11
по статията работи: Петър Чернев
Искането е оправдано с по-високия курс на щатския долар към лева
"Булгаргаз" иска газът да поскъпне с 15,7% от юли

"Булгаргаз" предостави днес на ДКЕВР заявление за цена на обществена доставка на природен газ за третото тримесечие на 2012 г. В документа е записано, че стойността на "синьото" гориво трябва да се увеличи с 109,95 лв. (15.73%) за хиляда кубични метра без ДДС от началото на месец юли.

Искането е оправдано със следните фактори:

  • По-висок курс щатски долар/лев. Прилаганият през второто тримесечие осреднен курс е 1.47728 лв. = 1 долар, докато същият за третото тримесечие е – 1.55158 лв., т.е. по-висок с 5.02%.
  • "Несбъдването” на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за второто тримесечие и реално необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена от 699,10 лв. за хиляда кубични метра без ДДС и акциз.
  • Необходимостта от нагнетяването (съхранението) на количества природен газ (148,5 млн. м3) в ПГХ „Чирен” за сигурност на доставките през следващия отоплителен сезон.
  • В случай, че това съхранение бъде отложено (което би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.) пределната цена би била 766,73 лв. за хиляда кубични метра без акциз и без ДДС.

От документа на "Булгаргаз" става ясно още, че разчетите не включват необходимостта от покриване на недовзетия приход на „Булгаргаз” ЕАД от предходни периоди. По този повод се припомня, че финансовият отчет на дружеството показва, че то е завършило 2011 г. със загуба в размер на 73,2 млн. лв. Картината за газовия доставчик ставала още по-трудна и от факта, че към 30 април 2012 г. то отчита оперативната загуба в размер на 101,821 млн. лв.

Впоследствие председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев изрази надежда, че от 1 юли цената на парното и топлата вода ще остане непроменена на повечето места дори при положение, че дотогава руската отстъпка за цената на газа не влезе в сила. От регулатора увериха, че със сигурност няма да позволят увеличение на цената на природния газ с 15,73 на сто, информира БНР.

Припомняме ви, че в края на март ДКЕВР реши, че цената на природния газ да се увеличи с 12,73% от 1 април. Тогава председателят на регулатора обясни, че органът не е приел исканото от "Булгаргаз" увеличение от 27%, което е неприемливо.

Точно преди една седмица министър Делян Добрев съобщи, че Русия има нови искания по финансовия модел на "Южен поток”, за да подпише споразуменията за отстъпка в цената на природния газ. Договореностите по силата, на които беше договорено намаляване на цената на газа с 11.1% от 1 април, са изпратени от „Булгаргаз” до руската „Газпром" преди около две седмици. Руската страна е настояла да се подпише протокол, с който България да се обвърже и вземе окончателно инвестиционно решение за „Южен поток” до 15 ноември.

Преди две седмици стана ясно, че ДКЕВР предлага цената на топлинната енергия ще бъде понижена средно с около 10%. Намалението варира в голям диапазон за различните градове. Впоследствие беше обяснено, че прогнозата на реулгатора за по-ниска цена на парното отопление от 1 юли е направена при сега действащата цена на природния газ. Ако цената на "синьото гориво" бъде намалена, то ще се понижат с по-голям процент и цените за топлинна енергия за отделните топлофикации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...