"Дигитална смърт" грози поне 21 европейски езика

25.09.2012 | 12:21
по статията работи: Александър Димитров
Българският има слаба оценка в графа "автоматичен превод", но все пак е "фрагментарно развит"
"Дигитална смърт" грози поне 21 европейски езика
Снимка: Sxc.hu

21 европейски езика са заплашени от т.нар. „дигитална смърт“, предупреждават европейски експерти в сферата на езиковите технологии. Ново изследване в сферата оцени състоянието на 30 от близо 80 езика, говорими в ЕС. Така се е стигнало до извода, че 21 от 30-те анализирани езика са „недоразвити“ или „слабо развити“.

Изследването е проведено от Европейската мрежа за върхови постижения Meta-Net, в която членуват 60 изследователски центъра от 34 страни. Сред тях е и Институтът за български език „Професор Любомив Андрейчин“, уточнява пресцентърът на Българската академия на науките (БАН).

Общо 200 експерти са извършили обзор и оценка на състоянието на наличните езикови технологии за всеки език в четири различни категории. Това са автоматияния превод, обработката и синтеза на реч, анализа на текст, и общото състояние на езиковите ресурси. В поне една от тези категории, 21 езика получават най-ниска оценка. За родния ни български език слабата оценка е сложена на фактора „автоматичен превод“.

Най-слабо представяне и в четирите категории имат латвийския, литовския, малтийския и исландския език. Същевременно няма „отлична“ оценка за нито един език, като дори стандартния английския получава степен „високо развитие“. След него се нареждат холандския, френския, немския, испанския и италианския език, всеки от които е „средно развит“.

"Фрагментарно развити" са технологиите и ресурсите за баски, каталунски, гръцки, унгарски, полски и български. За момента родният ни език не е застрашен, но е възможна промяна на ситуацията при навлизане на ново поколение технологии, които ползват ефективно естествените езици.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....