"Зелена светлина" в преговорите за БДЖ*

01.12.2011 | 13:15
по статията работи:
Предлагат доброволно пенсионно осигуряване в железниците. Ваучерите за храна ще бъдат изплатени до края на този месец
"Зелена светлина" в преговорите за БДЖ*

Информацията е актуализирана към 17:00 часа*

Синдикатите и ръководството на БДЖ втори пореден ден водиха преговори по редица въпроси. Сред тях са изпълнението на стачното споразумение от март 2011 г., подписването на нов колективен трудов договор и изплащането на ваучерите за храна.

Ваучерите ще бъдат изплатени до края на този месец. Преговарящите се споразумяха за предоговаряне на сроковете за предоставяне на облекло и обувки, предаде БНР. Управителите на железницата извадиха кашон с дрехи за служителите, за да покажат, че изпълняват задълженията си. Синдикатите пък обещаха да покажат дрехи, с които, според тях, работят работниците сега.

По време на преговорите възникна спор заради намерението на ръководството да намали възнаграждението за класа прослужено време от 1% на 0,6%. С тази мярка според изпълнителния директор Йордан Недев ще се спестят около 570 хиляди лева на месец или над 6 млн. лв. годишно. Спорът по този въпрос остава неизяснен.

"За мен това бяха най-конструктивните разговори, откакто съм в Съвета на директорите", каза председателят на Съветана директорите на БДЖ Владимир Владимиров след продължилите над 5 часа преговори

Колективен трудов договор от 2009 г.

Спор възникна по време на обсъждането на Колективния трудов договор (КТД) от 2009 г., по който ръководството даде някои алтернативни предложения. Синдикатите не желаят да предоговарят две основни неща в него - защитата от  уволнения и доходите на железничарите. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви, че КТД в този вид води дружеството към разруха и той категорично няма да го подпише.

Предложението на ръководството е да се отхвърлят 16 точки, които касаят товарните превози и 19 точки, свързани с пътническите

Нощни дежурства

Йордан Недев предлага в случай, че по време на нощните дежурства не се случва нищо, да не се плаща заплатата плюс 25% доплащане, както е по договора.

Настояването на синдикатите е извънредният труд да се плаща двойно. Ръководството на БДЖ се е съгласило. Според ръководството много често се измисля извънреден труд.

Възнагражденията

Синдикатите искат служителите, които ползват чужд език, да имат допълнително заплащане. Предложението на Недев е да има допълнителна бонусна система и атестация на служителите, като заплатите зависят от свършената работа. "Не може на общо основание служителите да получават всички добавки, предвидени в КТД. Освен че не действа стимулиращо, то е и непосилно за БДЖ", коментира Йордан Недев и изтъкна, че в момента компанията влага само в ресурса "човешки труд", не може да инвестира във вагони и покрива дълговете си към доставчици, предаде БТА.

Предложеното преоформяне на доходите на служителите в БДЖ синдикалистите определиха като неприемливо и обявиха мярката за неадекватна. Така споразумението за запазване парите на железничарите на този етап не постига консенсус.

От ръководството предлагат още да се въведе доброволно пенсионно осигуряване, което да залегне в новия колективен трудов договор. 

Стачно споразумение

Спор предизвика точка 1 от стачното споразумение от март 2011 г.. Тя гласи, че управителите нямат право да уволняват служителите поради съкращения, без съгласието на синдикалния орган. Изпълнителният директор Йордан Недев смята, че това е директна намеса в управлението на дружеството, предаде Агенция "Фокус".

На срещата беше прочетен списък със заповеди за уволнения на служители. Въпросът на синдикатите беше дали са уволнявали хора, поради съкращения досега, което е незаконно, според тях. Йордан Недев каза, че не знае отговора на този въпрос.

Юрисконсултът на дружеството БДЖ обясни, че не може да се смесват двете неща. По отношение на информацията за уволнение на служителите на базите за отдих на БДЖ. Едното е, закриване на част от предприятието, а другото – уволнение поради съкращения. В случая не става въпрос за уволнения поради съкращения, обясни юрисконсултът.

На 7 декември, от 11.30 часа, ще се състои съдебното заседание по законността на стачката, съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.07   1793 г. – Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената си баня от френската благородничка и член на противникова политическа...