"Лукойл" ще увеличава добива на петрол

25.09.2017 | 18:00
по статията работи: econ.bg
През следващото десетилетие "Лукойл" иска да съхрани добива на нива от 100 млн. т. петрол
"Лукойл" ще увеличава добива на петрол
Снимка: БГНЕС

В средносрочна перспектива компанията планира да добива 100 милиона тона петрол и 30-40 милиарда куб.м. газ. годишно. В своята стратегия за следващите 10 години „Лукойл“ възнамерява да добива 100 милиона тона петрол и 35-40 милиарда куб.м.газ, заяви президентът на компанията Вагит Алекперов. 

За времето, през което ще се реализира тази стратегия, запасите на компанията трябва да нараснат с 1,1-1,2 милиарда тона нефт, а инвестициите да достигнат 80-85 милиарда долара, пише „Ведомости“. Бордът на директорите планира да утвърди новата стратегия в края на ноември – началото на декември. Компанията разработва 3-годишна програма за развитие, а 10-годишната ще бъде представена концептуално, уточни Алекперов. 

„Не можем за такъв дълъг период да прогнозираме цената на нашия продукт. 3 години можем достатъчно точно да прогнозираме“, каза той. В 3-годишната програма „Лукойл“ залага цена на петрола от 50 долара за барел при курс 62-64 рубли за 1 долар. През 2015 г. компанията е добила над 100 милиона тона петрол. През миналата година добивът намаля с 8,6% до 91,992 милиона тона, при това в Русия производството й се сви с 2,8% до 83,2 милиона тона. 

„Лукойл“ е добил газ 20,3 милиарда куб. м. През тази година добивът ще бъде 89 милиона тона, заяви в началото на юни Алекперов. На този показател оказват влияние ангажиментите за свиване на производството, които Русия пое, подписвайки споразумението с ОПЕК и останалите добиващи страни, в края на октомври 2016 г. Заради тази сделка „Лукойл“ през тази година няма да добие 2 милиона тона петрол. 

Ограничаването ще бъде за сметка на Западен Сибир, Перм и отчасти Коми, заяви Алекперов. „За пръв път за 50 години работа наредих да се спрат работа кладенци“, каза той. 

Основният регион, в който „Лукойл“ добива „черно злато“, е Западен Сибир. През първото полугодие на 2017 г. там са добити 46,4% от общия добив на компанията, но производството бележи спад заради естественото изтощаване на запасите.

От януари до юни 2017 г. спрямо същия период на миналата година добивът там е намалял с 5,2% до 19,6 милиона тона. Увеличаването на добива на „Лукойл“ в Русия може да бъде осигурено от проектите в Каспийско и Балтийско морета, Тимано-Печорския регион, заяви анализаторът на „Антон“ Александър Корнилов.

Каспийско море е най-многообещаващата, успешна и восокорентабилна провинция за „Лукойл“, която ще позволи да се компенсира свиването на производството в по-малко печелившите находища в Западен Сибир, се казва в анализ на „Антон“ от декември 2016 г. „Лукойл“ има осем петролни и газови проекта в Каспия, на две от находищата „Корчагин“ и „Филановското“ вече се добива „черно злато“. Освен това компанията има и пилотен проект в Арктика, напомня Корнилов. 

През април „Лукойл“ започна проучване в Източно-Таймирския участък. „Открихме наличието на въглеводороди, но още не сме достигнали до проектната дълбочина. По тази причина е рано да се говори за резултати“, заяви в края на август вицепрезидентът на „Лукойл“ Иля Мандрик. 

Основните акционери на „Лукойл“ са: мениджмънтът (34,3%), Lukoil Investments Cyprus Ltd. (16,18%). Приходите по МСФО за 2016 г. възлизат на 5,2 трилиона рубли, а чистата печалба – 206,8 милиарда рубли.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.07   1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската...