"Оставете задлъжнелите болници да фалират", апелират организации

26.03.2010 | 13:24
по статията работи: Апостол Апостолов
Представиха визия за развитие на здравеопазването
"Оставете задлъжнелите болници да фалират", апелират организации

Да се въведе специална електронна карта за всеки пациент, която да носи цялата информация за него. С нея той да извършва разплащането при прегледите в болницата. Това препоръча председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на пресконференция днес. Днес Центърът и Асоциацията на директорите на общинските и частните болници представиха визия за развитие на болниците. Те са изготвили редица предложения, които ще бъдат дадени на премиера Бойко Борисов още днес следобед.

"Правителството е тотално объркано в областта на здравеопазването. Последният пример за това е фактът, че Министерският съвет се занимава със заплатите на лекарите в болниците, вместо да насочи усилия към реформите. В момента не пазарът е определящ в системата, а държавата. От нея зависи всичко, ставащо в болничната сфера - заплати, болнични легла, редукция на болници и пр.", смятат двете организации.

В документа е отчетено, че за да се подобри реформата в болничното здравеопазване, трябва да се премахнат делегираните бюджети на здравните заведения. Също трябва да отпадне изискването всяка болница да има клинична лаборатория. „Нека да са 5 лаборатории в страната, а не 62", заяви Стойчо Кацаров.

"Прекратете държавните субсидии и оставете задлъжнелите да фалират. Не е драма, ако 5-6 болници фалират. Закрийте ведомствените болници", апелира още той.

Последната препоръка в документа гласи ясно и точно: „Закрийте Министерството на здравеопазването".

По време на срещата беше коментиран и казусът с високите възнаграждения, давани в някои болници у нас. Припомняме ви, че темата беше подхваната от правителството преди няколко дни. Стойчо Кацаров потвърди, че директорът на болница „Света Екатерина" Генчо Начев е взимал 72 000 лева месечна заплата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...