"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха за 7-и блок на централата

01.08.2014 | 13:10
по статията работи: Десислава Маданска
Споразумението ще влезе в сила след одобрение от новото правителство
"Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй" подписаха за 7-и блок на централата

Уестингхаус“ сключи акционерно споразумение с АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на 7-и блок в централата, съобщиха от американската компания. От енергийния гигант поясниха, че това е станало след консултации с всички български политически партии. От Първа атомна уточниха, че както акционерното споразумение, така и споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство не могат да бъдат изпълнени, ако следващият кабинет не ги одобри.

От компанията уточняват, че споразумението по никакъв начин не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните. Целта на документа е да се осигури основа за продължаване на проекта, за да се постигнат следващите споразумения и да се получи добро финансиране.

За нов реактор бе избран моделът АР1000. „Уестингхаус“ ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. Предстои през следващата година американската компания да проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се реакторът АР1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Ядреният реактор АР1000 ще предостави уникално съчетание от ползи за България: ненадмината безопасност, лицензиране, сигурност и икономическа ефективност на проекта, създаване на работни места, технологична диверсификация и разнообразяване на горивата, в съответствие с политиките и стандартите на ЕС“, заяви Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус“.

По думите му реакторът ще създаде над 15 000 преки и косвени работни места в България. Очаква се проектът да подпомогне създаване на десетки българо-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности за развитие.

В акционерното споразумение документа се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС. От „Уестингхаус” обаче посочиха, че няма да останат капиталов инвеститор след завършване на строителството. 100% от приходите и печалбите от тази централа ще са българска собственост.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в в българската енергетика, както и с други международно приети финансови инструменти.

От АЕЦ „Козлодуй“ уточняват, че споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...