"Хармони 2012" е новият собственик на ОЦК-Кърджали*

14.09.2012 | 09:06
по статията работи: Елица Елефтерова
Според запознати фирмата е близка с Първа инвестиционна банка
"Хармони 2012" е новият собственик на ОЦК-Кърджали*
Снимка: Булфото

"Хармони 2012" ЕООД е най-вероятният нов собственик на половината от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали ОЦК-Кърджали).

Дружеството предложи най-висока цена (8,6 млн. лв.) по време на явен търг, на който се явиха трима кандидати. Наддаването продължи не повече от 15 минути, през което време бяха отворени офертите с наддавателните предложения. До устно наддаване не се стигна, информира Дарик радио.

Победителят има една седмица да плати необходимата сума. Ако това не стане, за купувач се обявява следващия, дал най-високо наддавателно предложение.

Първоначалната цена на имотите, разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, беше 8 307 592 лева. За продажба бяха обявени цеховете и съоръженията от цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите, които трябваше да бъдат продадени, бяха столовата и един от четирите комина. След обявлението за публичната продажба е имало много запитвания от български и чужди компании, но накрая кандидатите се оказаха само двама, информира БГНЕС.

„Хармони 2012" беше представена от Илиян Цанов. Той не пожела да коментира за бъдещите инвестиционни намерения на фирмата, информира БНТ. Останалите два кандидат-купувачи ("Файнанс енд Кансалтинг" и ПИБ) предложиха съответно 8,5 млн. лв. и 8.4 млн. лв.

Очакванията за участие на чуждестранни инвеститори не се оправдаха. Подобна беше и съдбата на всички, които очакваха рязко повишаване на цената при предлагането. Частният съдия-изпълнител Росен Сираков, който проведе търга, коментира: "Цената е такава, каквато е предложена. Пазарната цена е тази, на която даден обект е закупен, а не тази, която предполагаме".

Фирмата "Хармони 2012" ЕАД е регистрирана в София през лятото на тази година. Тя е представлявана от 31-годишният Илиян Божидаров Цанов. Едноличен собственик на "Хармони 2012" е "Хармони Холдингс Лимитид", която е регистрирана на Британските Виржински острови. Капиталът на новия собственик на половината от ОЦК е 5 хил. Това показва справка в Търговия регистър.Според запознати фирмата е близка с Първа инвестиционна банка. Финансовата институция е един от основните кредитори на Оловно-цинковия комбинат.

------------------------


До продажбата се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка /ПИБ/ спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не беше в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи.  Печално известният бизнесмен е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха.

На 1 март 2012г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца продължиха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха дори гладна стачка.

Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата. Трите банки-кредиторки провеждаха срещи и преговаряха изтощително, но до споразумение не се стигна. Междувременно стана ясно, че собственикът на комбината Валентин Захариев е натрупал дългове от близо 400 милиона лева.

Повече за завода
ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали. В най-добрите му години там са работили до 1 800 души. Съоръженията му са от времето на Втората световна война. Амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, а закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец.

*Информацията е редактирана последно в 18.40 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...