1,37 млрд. лева отиват за наука и образование до 2020 г.

19.09.2014 | 17:56
по статията работи: Мария Стоянова
Представиха новата оперативна програма в областта на научните изследвания
1,37 млрд. лева отиват за наука и образование до 2020 г.
Снимка: Sxc.hu

1,37 млрд. лева са предвидени по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, съобщи министърът на образованието и науката Румяна Коларова.

В рамките на новия програмен период в ЕС до 2020 г. България за първи път ще има достъп до средства от структурните и инвестиционни фондове на Общността за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане на връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот в самостоятелна оперативна програма.

Образователното министерство за първи път ще бъде управляващ орган по европроекти и ще оперира със значителна сума. Подобен ресурс за българското образование и научни изследвания не е предоставян в последните 25 години, съобщават от ведомството.

Поставяме си висока цел – да гарантираме качеството на дейностите, по които ще се използва това финансиране“, подчерта министърът.

Коларова добави, че подготовката на актуализирания текст е била съпроводена с работа по организация и структуриране на управляващ орган – реогранизация и преструктуриране на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“, така че да може да изпълнява функциите на управляващ орган.

За приоритетни оси по новата европрограма са определени „Научни изследвания и технологично развитие“, „Образование и учене през целия живот“ и „Образователна среда за активно социално приобщаване“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.11   461 г. – Либий Север е провъзгласен за римски император в Равена. 1493 г. – По време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава...