1,37 млрд. лева отиват за наука и образование до 2020 г.

19.09.2014 | 17:56
по статията работи: Мария Стоянова
Представиха новата оперативна програма в областта на научните изследвания
1,37 млрд. лева отиват за наука и образование до 2020 г.
Снимка: Sxc.hu

1,37 млрд. лева са предвидени по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, съобщи министърът на образованието и науката Румяна Коларова.

В рамките на новия програмен период в ЕС до 2020 г. България за първи път ще има достъп до средства от структурните и инвестиционни фондове на Общността за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане на връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот в самостоятелна оперативна програма.

Образователното министерство за първи път ще бъде управляващ орган по европроекти и ще оперира със значителна сума. Подобен ресурс за българското образование и научни изследвания не е предоставян в последните 25 години, съобщават от ведомството.

Поставяме си висока цел – да гарантираме качеството на дейностите, по които ще се използва това финансиране“, подчерта министърът.

Коларова добави, че подготовката на актуализирания текст е била съпроводена с работа по организация и структуриране на управляващ орган – реогранизация и преструктуриране на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“, така че да може да изпълнява функциите на управляващ орган.

За приоритетни оси по новата европрограма са определени „Научни изследвания и технологично развитие“, „Образование и учене през целия живот“ и „Образователна среда за активно социално приобщаване“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.01   1477 г. – Московският велик княз Иван III завладява Новгород. 1539 г. – Испания анексира остров Куба. 1690 г. – В Германия е създаден духовият...