12 млрд. евро са нужни за модернизиране на водната инфраструктура у нас

13.11.2008 | 10:45
по статията работи: Апостол Апостолов
ЕВН прави вятърен парк край Варна и фотоволтаична инсталация край Сливен. Компанията проявява инвестиционен интерес към един замразен преди години проект - каскадата "Горна Арда"
12 млрд. евро са нужни за модернизиране на водната инфраструктура у нас
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg - Истанбул

За модернизиране на водната инфраструктура в България са необходими 12 млрд. евро. Това заяви на семинар в Истанбул Георги Георгиев, представител на дъщерната компания на ЕВН в България - WTE - доставчик на електроенергия и инфраструктурни услуги. Компанията се занимава също с управление, финансиране и експлоатиране на водоснабдителни и канализационни системи. Според Георгиев средствата могат да бъдат набавени по програма ИСПА и Кохезионния фонд, както и от частни инвеситори. Като съществен проблем обаче, който спира привличането на частни инвестиции в сектора, той изтъкна липсата на нормативна база за собствеността на съоръженията. Участие  в семинара взе и Щефан Шишковиц, председател на Управителния съвет "EВН България Електроразпределение".На сннимката: Георги Георгиев, представител на дъщерната компания на ЕВН в България WTE

Георгиев отчете, че водните ресурси в населените места са достатъчни за нормално водоснабдяване на населението при добро управление и ефективно използване.

ВиК мрежата в страната обаче е изключително амортизирана. 70% от инфраструктурата е на 20-30 години, отчете още той.

Към момента в България са изградени 72 пречиствателни станции, а до 2014 година те трябва да са над 400, стана ясно на срещата.

Секторът спешно се нуждае от нов Закон за водите, в който да е регламентирано дали държавата или общините са собственици на мрежите и водните съоръжения.

В проекта за промени в Закона за водите към настоящия момент се предвижда да бъдат създадени регионални съвети по ВиК, които ще избират проекти за модернизация на мрежи, ще обявяват конкурси за концесии и ще одобряват бизнес плановете на ВиК дружествата. Предвижда се да има и национален съвет по ВиК с 19 члена, оглавен от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Сред промените в закона се предвижда дружествата да се сдружават с чуждестранни компании.

Стефан Шишковиц (на снимката долу) отчете, че за периода 2005-2008 година ЕВН е инвестирала за подобряване и разширяване на електроснабдителната инфраструктура в Югоизточна България 434 млн. лева. Сменени са 830 000 електромера, а до края на следващата година се предвижда да бъдат сменени всички електромери на домакинствата.

През 2009 година ЕВН ще вложи у нас още 130 млн. лева. Като се прибавят и инвестициите в Македония, дружеството е вложило общо у нас и в западната ни съседка 550 млн. евро в предприятия в енергийната сфера. ЕВН действа в момента в 18 страни от ЮИЕ. Сред реализираните от компанията проекти той изтъкна изградена термоцентрала за отпадъци в Москва, където са вложени 190 млн. евро.


На снимката: Стефан Шишковиц, Председател на Управителния съвет "EВН България Електроразпределение"

От компанията още разкриха, че проявяват инвестиционен интерес към един замразен преди години проект – каскадата "Горна Арда".

ЕВН е изпратила до Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) писмо, потвърждаващо интереса й към изграждането на каскадата, съобщи говорител на компанията, цитиран от Reuters. През август министър Петър Димитров заяви, че компанията CCG, която е част от "Джейлан Холдинг" и е натоварена с реализацията на проекта, се е съгласила да продаде дела си в "Горна Арда". След изчистване на споровете, България има готовност за повторно отваряне на търга и привличане на нови инвеститори.

Българската енергийна компания НЕК има 69,9 на сто от капитала на съвместното предприятие за изграждането на каскадата "Горна Арда". Останалите дялове се управляват от "Джейлан Холдниг", а създаването на съвместната компания беше обект на двустранно споразумение между България и Турция, подписано още през 1998 година.

Строителството на каскадата така и не започна, след като банката на холдинга – Bank Kapital, беше одържавена. Преди 8 години оценката на проекта беше 300 млн. долара.

В момента ЕВН разработва проект за вятърен парк край Варна и за изграждане на фотоволтаична инсталация край Сливен. Подробности за последните два проекта по време на семинара в Истанбул не бяха дадени.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 31.10   475 г. – Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. – Никифор I е провъзгласен за византийски император. 1470 г. – Хенри VI за втори път...