170 млрд. лева е междуфирмената задлъжнялост у нас

15.05.2012 | 11:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Финансоата ни система се нуждае от реформи и реорганизация, смята председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян
170 млрд. лева е междуфирмената задлъжнялост у нас
Снимка: Sxc.hu

"Финансовата ни система се нуждае от реформи и реорганизация. Имаме нужда  от рационална промяна. Основното е да накараме икономиката ни да расте устойчиво". Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян на отриването на форума "Шумът на парите", информира Агенция “Фокус”.

"Няма да унищожим банките и застрахователните дружества и да ги заместим с мрежа от чейндж бюра и лихвари", каза Хампарцумян. Според него финансовите институции трябва да свършат своята работа - да бъдат в помощ на предприемачите. Технически България не е в криза вече няколко месеца, обясни банкерът.

“За да имаме добре развита икономика, трябва да имаме добре развити капиталови пазари, застраховане, финансиране от страна на банките”. Това каза от своя страна заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. “Около 170 млрд. лева са междуфирмените задължения и се надявам на този форум ще се намери начин как тази задлъжнялост между фирмите може да бъде намалена", заяви Хубенова.

Сред начините предприятията да получат финансиране са или да са на борсите, или на вторичните пазари, или чрез издаване на бонд, на облигации. Фирмите могат да използват и инструменти на дяловото финансиране, както и кредити от банките за инвестиции.

Чрез финансовия инструмент JEREMIE Министерство на икономиката, енергетиката и туризма предоставя на компаниите 850 милиона евро, обясни зам.-министърът. Единият начин тези пари да стигат до фирмите е чрез капиталовите инвестиции - това са два фонда, които започват да се финансират. Има фонд, който финансира стартиращи предприятия, друг фонд, който финансира предприятия, които вече са се разраснали и се нуждаят от капитал. За всички тези фондове са избрани мениджъри и сега набират предприятия, които да участват. Следващото тримесечие се очаква да бъдат направени първите инвестиции в тези фондове, обясни Хубенова.

В момента чрез пет банки работи Фондът за гаранции, от който предприятията взимат инвестиционни заеми. Досега имам над 230 компании, които са се възползвали от този инструмент.

През септември - октомври се очаква новият инструмент, който ще бъде по линията на JEREMIE - той е за заеми, които ще бъдат с лихви, намалени наполовина, обяви зам.-министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...