200 млн. младежи живеят с по-малко от 2 долара на ден

15.06.2012 | 13:03
по статията работи: Елица Елефтерова
Търсят се механизми за решаване на проблема с младежката безработица
200 млн. младежи живеят с по-малко от 2 долара на ден
Снимка: Булфото

Повече от 200 милиона са младежите по света, които живеят с по-малко от 2 долара на ден, близо 75 милиона са безработни, с 6 милиона се увеличават обезкуражените млади хора. Това показват данните, оповестени по време на 101-та сесия на Международната конфедерация на труда (МОТ), на която присъства президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Младите хора са подложени на недобро отношение от страна на работодателите във връзка с квалификация, опит и умения, често са наемани на непълно работно време, на временна работа или в "сивия" сектор, смятат от конфедерацията.

130 милиона младежи са без елементарни умения да четат, пишат и смятат, бързо се увеличават ранно напусналите училище и групата на обезкуражените младежи. Трябва да се търсят допълнителни механизми за подпомагане и насърчаване включването и задържаенто на младите хора в образователната система.

Една от най-важните стъпки за дългосрочно решаване на проблема с младежката безработица е улесняването на прехода от училище към заетост. Правителствата трябва да разработят системи за стажуване и чиракуване и други форми за придобиване на опит и практика по различните професии, за да могат младите хора да претендират за достойна работа.

Необходимо е и подобряване на учебните програми с включване на часове за подобряване уменията за търсене на работа, професионално ориентиране и кариерно развитие.

Синдикалните организации имат особена роля в разработването на програми, чрез които още в училище да информират и консултират младежите за създаването и развитието трудовите им отношения, трудовите им права и задължения, смятат от МОТ. Не по-малко значимо е въвеждането на колективното трудово договаряне при младежите и засилване на диалога с тях за социалните им права.

Правителствата трябва да положат максимум усилия за намиране на подходящи средства за засилване участието на младежите в мерки и програми за усвояване на предприемачески умения и стартиране на собствен бизнес, премахване на административните пречки пред младите предприемачи, улесняване достъпа им до финансови средства и подкрепа в началото на дейността им.

По време на конференцията беше подготвена Резолюция за справяне с проблема чрез концентриране в пет сфери на въздействие: заетост и икономическа политика, пригодност за заетост, политики на пазара на труда, предприемачество и права на работното място.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.01 41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...