3 пъти повече хора ще работят в аутсорсинг фирми до 2017 г.

27.11.2012 | 14:05
по статията работи: Петя Бързилска
Всяка година 12% от завършилите студенти са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията
3 пъти повече хора ще работят в аутсорсинг фирми до 2017 г.

Три пъти ще се увеличи броят на заетите в аутсорсинг индустрията в България до 2017 г. и ще достигне 45 хиляди души. Това показват представените днес прогнози от новосъздадената Българска аутсорсинг асоциация (БАА).

В момента в сектора работят между 12 000 и 15 000 души, според данни на световната анализаторска компания McKinsey & Company. Двуцифрен ръст на аутсорсинг индустрията и позициониране на България в топ 10 на най-атрактивните дестинации за развиване на аутсорсинг услуги в международната класация на A.T. Kearney, бяха също част от прогнозите, представени от браншовата организация.

"Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни.”, каза Стефан Бумов, председател на БАА.

12% от завършващите всяка година студенти в страната, които са около 65 000, са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията. За да се използва този ресурс обаче са необходими базови и допълнителни квалификации, за което от Асоциацията възнамеряват активно да работят с академичната общност.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов представи възможностите за съвместни инициативи с Асоциацията за позициониране на българската аутсорсинг индустрия на международните пазари, което е сред първите стъпки планирани от организацията.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев вече изрази подкрепата си за дейността на новата асоциация за развитието на аутсорсинг сектора в страната.

БАА е първата българска бизнес асоциация в сектора на изнесените услуги в областта на икономиката на знанието - бизнес и ИТ процеси и такива, свързани с анализ и обработка на информация и управление на човешките ресурси. Нейни учредители са компаниите, които представляват всички тези на направления на индустрията: AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group. Асоциацията води и разговори за членство с други компании в сектора като Hewlett-Packard, Siemens Enterprise Communications Service Centre и Sutherland Global Services.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...