39% от фирмите ще наемат повече служители тази година

03.04.2012 | 14:56
по статията работи: Ралица Стоянова
35% от компаниите не биха инвестирали отново у нас. Корупцията и неефективната администрация спъват българския бизнес
39% от фирмите ще наемат повече служители тази година
Снимка: Sxc.hu

40% от немските и българските фирми у нас определят актуалната икономическа ситуация като по-скоро неблагоприятна. Това сочат данните от ежегодната анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) относно бизнес климата в страната.

Едва 12% от запитаните дават положителна оценка за нея. По отношение на прогнозни очаквания за 2012 г. фирмите са на мнение, че няма да се наблюдава съществена промяна. 23% от участниците смятат, че ще има подобрение на конюнктурата през следващите месеци. 27% са дори склонни да мислят, че икономическата обстановка ще се влоши. По-оптимистично са настроени фирмите спрямо развитието на собствения бизнес. 59% от анкетираните очакват през тази година повишаване на оборота, а 39% от компаниите планират да вложат повече инвестиции. Добрата новина на работния пазар е, че 39% от запитаните ще назначат през 2012 г. повече служители в сравнение с предходната година. Едва 15% от фирмите имат намерение да съкратят персонал.

 

Въпреки всичко тревожен е фактът, че процентът на фирмите, които ако трябваше да избират отново място за инвестиции, биха избрали друга държава, се е повишил. 35% от компаниите не биха инвестирали отново в България. През 2011 г. това са били 21.5% от запитаните.

 

33% от фирмите се надяват на повишаване на износа през настоящата година и по-добро представяне от 2011 г. 57% от компаниите очакват износът им да е на подобни нива като този от 2011 г.

48% от бизесмените у нас оценяват членството на страната ни в ЕС като положителен фактор за развитието на бизнеса им. Позитивни са оценките на фирмите и относно ниската данъчна тежест в страната. По отношение на плоския данък от 10% върху дохода анкетираните са дали оценка от „много добър“ 4,9.  Добри оценки са присъдени и по отношение на ниските разходи за труд „добър“ 4,4, качеството на данъчната система - „добър“ 3,8, политическата стабилност - „добър“ 4,2, продуктивността на служителите „добър“ 4, квалификацията на персонала във фирмите - „добър“ – 3,7.

 

В много области инвеститорите все още виждат необходимост от вземане на мерки.  Според тях към слабостите на България са недостатъчно ефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки. Интересен факт е, че тази оценка не се е променяла от 2005 година, когато анкетата на ГБИТК е проведена за първи път.

41% от анкетираните са на мнение, че все още липсват адекватни мерки срещу корупцията в държавата. Тук оценката на фирмите се е понижила от „добър“ (3,7) през изминалата година на „среден“ 3 през 2012 г. Лек напредък се наблюдава според анкетираните при инфраструктурата. Ускореното изграждане на автомагистрали от настоящото правителство се е отразило върху оценката на фирмите. Тази година тя се е повишила от „добър“ 3,5 на „добър“ 3,7.

Стокообменът между Германия и България за 2011 г. е достигнал рекордните 4,5 млрд. евро. За последно през 2008 год. беше достигнат рекорда от 4 млрд. евро.

В сравнение с предходната година външнотърговският оборот се е покачил с 14%.

Чувствително се е увеличил износът на страната ни към Германия, като за последните десет години същият се е утроил и през 2011 г. е достигнал 2,1 млрд. eвро (+ 21% в сравнение с 2010 г.). Увеличение се наблюдава и при вноса ни от Германия като за изминалата година той е достигнал 2,4 млрд. eвро (+8,5% в сравнение с 2010 г.).

В Германо-Българската индустриално-търговска камара членуват над 450 германски и български фирми и в това отношение тя е най-голямата двустранна външно-търговска камара в България.

В онлайн-анкетата на ГБИТК са взели участие общо 84 фирми, от които 41% предлагат услуги, 19% са производители и 26% са търговски предприятия. 4% са заети в строителния сектор, а 10% - в областите енергетика и водоснабдяване. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...