393 населени места останаха без цифрова телевизия

02.10.2013 | 11:50
по статията работи: Ралица Стоянова
Близо 7,1 млн. души имат достъп до цифрова ефирна телевизия
393 населени места останаха без цифрова телевизия

Общо 393 населени места остават без покритие на цифров сигнал, като от тях 337 населени места са с население под 200 души. Без цифрова ефирна телевизия са около 279 836 граждани, от които ефирна телевизия гледат около 100 000.

Това се посочва в официално становище на „НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД.

При общ брой от 5289 населени места в България е осигурено покритие на населението за 3538 населени места – над 90%, за 1009 населени места – от 30 до 90%, за 225 населени места е осигурено от 10 до 30% покритие по население, а за 124 населени места цифровият сигнал достига до не повече от 10% от населението.

Два от изградените мултиплекси осигуряват покритие на над 7 млн. души, които имат достъп до обществените телевизионни програми на Българската национална телевизия и седем телевизионни програми на търговските телевизионни оператори.

От „Фърст Диджитъл“ ЕАД е изградена мрежа, чрез която се разпространяват програмите на обществената телевизия – БНТ1 и БНТ2 и БНТ HD, която мрежа е достигнала покритие на 96.2% от населението на страната.

От „НУРТС Диджитъл“ ЕАД са изградени две мрежи, чрез които се разпространяват програмите на търговските телевизии. На първата мрежа, която осигурява покритие на 96.2% от населението на страната, се разпространяват при свободен достъп 7 телевизионни програми, включително националните телевизии, които се разпространяваха аналогово – bTV и Нова телевизия, както и bTV Lady, Ring.bg, Diema Family, TV7 и News 7. Втората мрежа, изградена от „НУРТС Диджитъл“, която има техническа възможност да разпространява до 8 програми, осигурява покритие на над 85% от населението на страната и чрез нея се разпространява програмата Bulgaria On Air.

Двете компании заявяват, че ще продължат работата си по оптимизация на мрежите, с цел осигуряване на най-висок възможен процент от покритие на населението. Компаниите обаче отчитат, че осигуряването на 100% покритие на населението ще доведе до повишаване на разходите, както на мултиплексите, така и на телевизионните оператори.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...