50 млн. евро заем от ЕБВР ще стимулира лизинговия пазар в България

05.10.2016 | 17:30
по статията работи: econ.bg
В рамките на споразумението, Райфайзен Лизинг ще може да отпуска нови кредити на МСП в България, предназначени за закупуване на оборудване, товарни автомобили и ремаркета, леки и лекотоварни автомобили
50 млн. евро заем от ЕБВР ще стимулира лизинговия пазар в България
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Райфайзен Лизинг България ООД - третата по големина лизингова компания в страната, подписаха ново кредитно споразумение в размер на 50 милиона евро, чиято цел е да улесни достъпа на малките и средни предприятия (МСП) до финансиране.

В рамките на споразумението, Райфайзен Лизинг ще може да отпуска нови кредити на МСП в България, предназначени за закупуване на оборудване, товарни автомобили и ремаркета, леки и лекотоварни автомобили.

Това е третата кредитна линия от ЕБВР за Райфайзен Лизинг България, като предходните две с общ размер от 40 милиона евро, вече бяха усвоени успешно. Използването от МСП на повече небанкови източници на финансиране, какъвто е лизингът, ще допринесе за по-добра устойчивост на финансовата структура на предприятията.

„Този нов заем идва в момент, в който секторът се съживява след финансовата криза, а търсенето на лизингово финансиране се възстановява. За нас е удоволствие да продължим партньорството си с Райфайзен Лизинг - един от най-силните играчи на лизинговия пазар в България", коментира Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България.

„В рамките на предходното ни споразумение с ЕБВР сме отпуснали лизингово финансиране на повече от 250 български компании за 20 милиона евро. С новия заем ще увеличим подкрепата си за развитието на малките и средни предприятия в страната", уточни Добромир Добрев, заместник председател на УС на Райфайзенбанк (България), с ресор корпоративно банкиране, капиталови пазари и лизинг

Райфайзен Лизинг България ООД (е универсална лизингова компания, която предлага услугите си чрез мрежата си от офиси в цялата страна, както и чрез клоновата мрежа на Райфайзенбанк (България) ЕАД. Райфайзен Лизинг България е собственост на Райфайзенбанк (България) (24.5%) и Райфайзен-лизинг интернешънъл ГмбХ (75.5%).

Общият размер на финансирането, което ЕБВР е отпуснала до момента на дружествата от групата Райфайзен в България, възлиза на повече от 130 милиона евро.

По-нататъшното развитие в сектора на финансовото посредничество е един от приоритетите в дейността на ЕБВР в България. Банката се стреми и към  увеличаване на конкурентоспособността на предприятията, включително тези с малък и среден размер, посредством повишаване на ефективността, усъвършенстване на управленските практики и иновации, а също и към намаляване на различията в инфраструктурата чрез комерсиализация и подкрепа на процесите на реформа.

ЕБВР е сред най-големите институционални инвеститори в България. До момента банката е инвестирала над 3.4 милиарда евро в повече от 230 проекта в страната. Приблизително 80% от инвестициите на банката в България са в частния сектор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...