50% от дървесината ще се продава на борсите, 50% - чрез търгове

16.02.2012 | 17:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Комисионната ще бъде фиксирана на 0.2%
50% от дървесината ще се продава на борсите, 50% - чрез търгове
Снимка: Sxc.hu

50% от дървесината ще се продава на стоковите борси, а другите 50% ще бъдат продавани чрез търгове, организирани от горските предприятия. Това обяви на пресконференция днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той информира за срещата с представителите на бранша, в това число и директорите на държавните горски предприятия, на която е постигнато споразумение дървесината да се предлага освен на Софийска стокова борса - 84 на сто, но и на Пловдивска и Русенската борси съответно с по 8 на сто за всяка. Процентът комисионна за продажба на дървесина на стоковите борси за шестте държавни горски предприятия ще е фиксирана на 0.2%.

Споразумението е подкрепено от ръководителите на трите борси. На срещата е било уточнено още, че с промените в Закона за горите преференциите за малките фирми ще отпаднат. Такива няма да има нито за малките, нито за големите борси.

Утре ще се проведе първата сесия на Софийска стокова борса за продажбата на дървесина.

"Дървения материал, пуснат на борсата, ще бъдеизтъргуван на светло", заяви шефът на ССБ Васил Симов. Всички суми, получени като борсови такси, ще бъдат дарени за бедстващите райони, добави той.

По рано днес стана ясно, че Найденов ще предложи в Народното събрание да бъде дадена възможност на държавните горски предприятия да добиват до 30% от дървесината в соътветния район след предварително одобрение на принципала. Предложението ще бъде записано в промените в Закона за горите, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в парламента. Това стана ясно след среща на Найденов с представители на дърводобивния и дървопреработвателния сектор и на стоковите борси.

Целта на тази промяна е да се създаде инструментариум, чрез който при извънредни, бедствени обстоятелства да има възможност за адекватна реакция при набавянето на необходимия ресурс за предотвратяване на дървен дефицит, посочи земеделският министър. "В момента се наблюдава прецедент - ловните стопанства да могат да добиват дървен материал, а горските стопанства не. Когато няма дърва за огрев от първа необходимост, аз нямам право по закон да разпоредя тяхното набавяне”, допълни Найденов.

 


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...