500 земеделски проекта заплашени от отказ поради липса на средства

30.03.2014 | 12:40
по статията работи: Момчил Лалев
Браншовете зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство могат да пострадат от недостига в бюджета по ПРСР
500 земеделски проекта заплашени от отказ поради липса на средства

500 проекта на стойност над 150 млн. лв. вероятно ще бъдат отказани от ДФ „Земеделие“ поради липса на средства по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ в Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г. За тази потенциална опасност алармират от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според асоциацията основна част от застрашените проекти са на малки земеделски производители, развиващи дейност в секторите зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.

"Заявленията за подпомагане на тези земеделски стопани са приемани по време на предишното правителство, но сега трябва да бъдат одобрени и изпълнявани. Освен това, заложените в техните проекти инвестиции са именно в сектори, обявени като приоритетни за страната от настоящото управление", заявяват от АЗПБ.

Оттам уточняват, че проектите са били приемани от ДФ „Земеделие“ миналата година през месец юни и според действащите наредби е трябвало да бъдат разгледани до октомври 2013 г.

"Това обаче не се случи и забавянето е вече близо половин година. Така над 900 проекта по Мярка 121 отлежават в ДФ „Земеделие“, а това забавяне ще се отрази и върху възможността за изпълнението на проектите, дори и да бъдат одобрени, тъй като те трябва да бъдат реализирани в срок най-късно до края на юни 2015 г. и изплатени до края на същата година",  заявяват от АЗПБ.

Според асоциацията рискът дори и проектите, за които към момента има средства по мярката, да не могат да бъдат изпълнени заради забавянето, е напълно реален.

„Земеделските производители от по-слабите браншове – животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство – наистина разчитат на финансова подкрепа, за да модернизират стопанствата си и да се задържат на пазара, въпреки сериозната конкуренция. Затова сме длъжни да намерим решение за застрашените проекти”, заяви изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров.

За да се излезе от тази неблагоприятна за производителите ситуация и предвид необходимостта по-слабите браншове в земеделието да бъдат подкрепени с всички възможни средства от АЗПБ предлагат средства от Гаранционния фонд да бъдат пренасочени към Мярка 121 на ПРСР. Според асоциацията по този начин няма да се наложи тези проекти да бъдат отказани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 01.05   1707 г. – Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания. 1776 г. – Създадено е тайното общество на илюминатите от...