86% от младежите у нас търсят работа в друг град или в чужбина

20.11.2014 | 20:35
по статията работи: Мина Стойчева
Едва 8 на сто от студентите планират да започнат собствен бизнес, сочи проучване
86% от младежите у нас търсят работа в друг град или в чужбина

86% от младежите в България не разчитат да намерят работа в родния си град. Те планират да се търсят късмета в друг град у нас, но повечето от тях предпочитат да се реализират извън граница. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) и на Националния център за оценка на компетенциите. В него са анкетирани освен студенти и работодатели по отношение на техните нагласи и очаквания за професионално представяне.

Резултатите от проучването сочат, че едва 8% от младите хора имат мотивация да започнат собствен бизнес. 75 на сто от анкетираните избират да продължат да учат, а 62 на сто са склонни да изчакат с търсенето на работа.

Заедно с това обаче половината от студентите не са запознати с изискванията на работодателите за професията, за която се подготвят в университета. 20% от тях пък не са сигурни какви са изискванията на съответните фирми. От друга страна само 10% заявяват, че са наясно какво се изисква от тях, за да бъдат наети.

Проучването показва, че 70 на сто от младежите очакват роднини и познати да им помогнат в намирането на първа работа. Междувременно 50 на сто се интересуват и следят обявите за работа. Съдействие от бюрата по труда очакват по-малко от 30 на сто, а само 17 на сто са готови да минат конкурс и изпит, за да бъдат наети.

„Страната ни е на последно място по инвестиции на публични средства в образованието и единствената с по-малко от 4 на сто от БВП за образование“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

По неговите думи нашата страна е единствената сред европейските, която намалява парите за образование. Той обяснява, че през 2005 г. са заделени 4,2% за ученици и студенти, а през 2012 г. – 3,8%. На другия полюс с най-сериозни инвестиции в тази сфера е Дания със 7,9% от БВП. Положителна промяна отчита Ирландия, която през 2005 г. е инвестирала в образование 4,5 на сто от своя БВП, а през 2012 г. – 6,1%.

От друга страна България се намира под средното ниво по дял на частните разходи за образование, които се равняват на 17%. „Това е ясно послание, че бизнесът и гражданите осъзнават необходимостта сами да инвестират в образование и квалификация, като по този начин компенсират дефицитите в образователната система у нас“, смята Божидар Данев.

Той допълва, че през последното десетилетие има сериозен ръст на частните учебни заведения. От 2% през 2003 г. те са достигнали 10% през 2013 г. „Тенденцията за разкриване на частни учебни заведения се случва на фона на закриването на обществени такива“, посочва Данев. Статистиката показва, че през 2003 г. в България е имало 6534 учебни институции, а десет години по-късно броят им намалява с почти 30 на сто и достига до 5067.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...