EK предлага по-достъпни и евтини банкови услуги

08.05.2013 | 14:33
по статията работи: Лили Бончева
Около 58 млн. потребители в ЕС на възраст над 15 години не разполагат с разплащателна сметка в банка
EK предлага по-достъпни и евтини банкови услуги

Днес (8 май) Европейската комисия (ЕК) публикува свое предложение за директива относно прозрачността и съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, условията за смяна на банкова сметка и достъпа до основна разплащателна сметка.

Предложенията на Комисията обхващат три области. Първата е съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, предполагаща по-лесно сравняване на таксите за сметките, налагани от банки и други доставчици на платежни услуги в ЕС. Втората засяга смяната на банкова сметка и установяването на лесна и бърза процедура за потребителите, които желаят да променят своята банка или доставчик на платежни услуги. Третата обхваща достъпа до разплащателн сметки и възможността за гражданите на ЕС да откриват такива сметки, без да пребивават в страната, в която е установен доставчикът на платежни услуги.

Според Комисията подобряването на прозрачността и съпоставимостта на банковите такси наред с по-лесната смяна на доставчик на платежни услуги би следвало да доведе до по-качествено предлагане и по-ниски цени за банковите сметки на потребителите.

Същевременно повишената мобилност на клиентите и по-малкото пречки за навлизане на пазара, включително през граница, ще бъдат от полза за сектора на финансовите услуги. Според неотдавнашно проучване, цитирано от ЕК, около 58 млн. потребители в ЕС на възраст над 15 години не разполагат с разплащателна банкова сметка.

Проучванията показват също така, че потребителите все още изпитват затруднения при сравняване на офертите и цените на разплащателните сметки, предлагани от различните доставчици на платежни услуги. А когато е възможно да се направи сравнение, процесът по преминаване от една разплащателна сметка към друга е сложен и ненадежден. Освен това съществуват случаи, в които потребителите от ЕС все още не могат да си открият разплащателна сметка в страна членка, в която не пребивават постоянно, допълват от Комисията.

През лятото на миналата година от Комисията по икономика и монетарна политика в Европейския парламент заявиха, че до януари 2013 г. откриването на банкова сметка трябва да стане законно право на всички граждани на Европейския съюз. По изчисления от юни миналата година 10% от европейските граждани нямат банкова сметка.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.08   1040 г. – Шотландският крал Дънкан I е убит в битка срещу неговия братовчед и наследник Макбет. 1880 г. – Приключва строителството на Кьолнската...