Moody's понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн

14.05.2016 | 13:53
по статията работи: Даниел Василев
Този на Обединените арабски емирства остана на ниво Aa2
Moody's понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия, Оман и Бахрейн
Снимка: Guliver/Getty Images

 Moody's понижи кредитния рейтинг на дълга на Саудитска Арабия, Оман и Бахрайн, като запази негативните прогнози за трите съседни държави в контекста на продължаващите им трудности да запълнят дупките в бюджетите си, породени от ниската цена на петрола, предаде Reuters.

Кредитът по дългосрочните задължения на Саудитска Арабия бе понижен с една степен до A1, а прогнозата по него е стабилна. Според анализаторите от Moody's икономическите реформи обявени от принца на страната Мохамен бин Салман е възможно да спомогнат за стабилизацията на бюджета. През миналия месец той оповести плана за най-значителните реформи в страната от десетилетия, сред които са увеличаване на данъците, излизане на държавната петролна компания Saudi Aramco на фондовите борси и като цяло увеличаване на ролята на частния сектор в стопанския живот на страната.

Правителството има амбициозен и задълбочен план да диверсифицира и икономиката, и публичните финанси, което, дори и да се окаже само отчасти успешен ход, ще доведе до стабилизиране на кредитния ѝ профил, а ако целите бъдат постигнати – до покачване на крдитния рейтинг във времето“, изтъкват от Moody's.

Въпреки това анализаторите са на мнение, че остава неизвестно как Саудитска Арабия ще намери средства, за да запълни дупката в държавния си бюджет, която между 2016 и 2020 г. ще достигне средно годишно 9,5% от брутния ѝ вътрешен продукт или по около 324 милиарда долара на година. „Все още не е ясно как финансовите нужди ще бъдат посрещнати – докато ниското равнище на правителствен дълг на Саудитска Арабия, който през 2015 г. възлиза на 5,8% от БВП, ще ѝ осигури малко фискално пространство, то към момента правителството все още не е оповестило средносрочен план за набиране на финансите“, смятат от Moody's.

Рейтинговата агенция понижи и рейтинга на Оман с една степен – до Baa1, като прогнозата и при него остава стабилна. За разлика от него, рейтингът по публичния дълг на Бахрейн бе снижен до Ba2 и се намира в територията на „боклук“. Прогнозата пред него е негативна. От Moody's припомнят, че и двете страни нямат богатите петролни залежи на Саудитска Арабия. И докато Бахрейн все пак може да разчита на финансова подкрепа от Саудитска Арабия в случай на криза, за страната ще става все по-трудно да се финансира на международните кредитни пазари, особено в светлината на факта, че ще се конкурира пред инвеститорите със съседа си.

Продължаващоот влошаване на правителствения баланс, в съчетание с покачването на външния дълг от страна на другите държави в региона, ще доведе до спад на международното кредитиране, като по този начин ще увеличи риска от това Бахрейн да може да намери финансиране само при изключително високи лихви и то в ограничени количества“, изтъкват от Moody's.

За разлика от трите други държави, кредитният рейтинг на Обединените арабски емирства бе оставен на нивот Aa2, но прогнозата по дълга и ОАЕ, и на Абу Даби беше понижена до негативна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...