Slow Food припомни за арменските кайсии

01.08.2011 | 12:07
по статията работи: Деляна Петкова
Екологичното движение е създадено като отговор на „фаст фууд" - културата
Slow Food припомни за арменските кайсии

Екологичното движение Slow Food обогати своя „Кивот на вкусовете" с кайсии от Армения. Те са хилядният участник в проекта на екологичната организация.

Идеята за създаването на кивота е от 1996 година. Целта е да се съхранят историята и традициите за отглеждане на различни растения и животни и производството на хранителни продукти. Оттогава всяка година организацията получава все повече молби за участие от хората, вдъхновени от движението Slow Food.

За наличието на кайсии в Армения разказват исторически извори отпреди три хиляди години. В природата има повече от дузина сорта на този плод, разказват арменските производители и посочват за пример един от тях - Shalakh. Плодът е голям, мек и пълен със сок, а тежината му е около 100 грама. Дръвчетата са традиционна култура в долината на Арарат край арменската столица Ереван.

На пазарите обаче този вид кайсии не са често срещани и опасенията на еколозите са, че те може и да изчезнат скоро.

Именно и опасността от забрава кара Slow Food да продължава със събирането на „Кивота на вкусовете". Целта на организацията е да напомни за традициите в дадените региони и да спаси биоразнообразието. Еколозите вече напомниха за различните видове ябълки - по света има хиляди сортове, но потребителите познават само няколко - основно тези, които имат атрактивни цветове, дълъг живот по рафтовете и са лесни за транспортиране. Усилията на организацията дадоха резултат в Италия и по пазарите в Пиемонт например вече могат да се открият позабравените сортове Grigia di Torriana, Buras, Runsè и Gamba Fina.

Движението Slow Food "тръгна" през 1986 година, като идеята за него е на италианеца Карло Петрини. Първоначално неговите намерения са да бъде даден отговор на „фаст фууд" културата и първите му прояви са били протест срещу отварянето на ресторант от веригата McDonald's до прочутите стъпала на площад „Испания" в Рим.

Днес обаче целите са различни - еколозите популяризират отглеждането на селскостопански култури и животински видове, характерни за даден регион, както и местните екосистеми. Освен „Кивота на вкусовете" има и още няколко инициативи, които защитават местното биоразнообразие. Организацията изготвя каталози на кулинарните традиции, публикува традиционни рецепти за различни региони и подкрепя усилията за развитието на местни култури. Така еколозите се надяват да спрат отглеждането единствено на растения, подходящи за транспортиране и дълго стоене по рафтовете на магазините, които все повече завладяват пазара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.10   439 г. – Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. – Михаил VII Дука става император на Византия. 1260 г....