Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките

МС

Държавен вестник брой: 40

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 30.08.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. съществените изисквания към играчките;
2. процедурите за оценяване на съответствието на играчките със съществените изисквания към тях;
3. (изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) редът за издаване на разрешения на лицата за извършване оценяване на съответствието и проверки за спазване на условията, при които е издадено разрешението.

Чл. 2.
(1) Наредбата се отнася за играчките, които се пускат на пазара.
(2) Не са играчки по смисъла на наредбата продуктите, изброени в приложение № 1.

Чл. 3.
(1) Играчките се пускат на пазара само когато не застрашават живота и/или здравето на потребителите или на трети лица, когато се използват по предназначение или по предвидим начин в съответствие с обичайното поведение на децата.
(2) Играчките, при условията, при които са пуснати на пазара, за периода на тяхната предвидима и нормална употреба трябва да отговарят на изискванията на наредбата.

Чл. 4. Играчките се пускат на пазара само ако съответстват на съществените изисквания за безопасност, определени в глава втора на наредбата.

Чл. 5.
(1) Играчките се пускат на пазара след оценяване на съответствието им със съществените изисквания.
(2) Играчките, които са проектирани и произведени съгласно изискванията на българските стандарти, които въвеждат хармонизирани европейски стандарти за играчки, се счита, че съответстват на съществените изисквания за безопасност.
(3) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г.) Играчките, за които производителят не е приложил стандартите по ал. 2 или ги е приложил частично или за които не съществуват такива стандарти, се счита, че съответстват на съществените изисквания, когато след получаване на сертификат за ЕО изследване на типа тяхното съответствие с одобрения образец е потвърдено чрез нанасяне на маркировка за съответствие.
(4) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г., бр. 24 от 2006 г.) Играчките, на които е нанесена маркировка за съответствие съгласно Наредбата за маркировката за съответствие, приета с Постановление № 191 на Министерския съвет от 2005 г. (ДВ, бр. 69 от 2005 г.), се счита, че отговарят на изискванията на наредбата.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Маркировката за съответствие, наименованието и/или търговското наименование, и/или търговската марка, адресът на производителя или на неговия упълномощен представител, или на вносителя се нанасят видимо, четливо и трайно върху играчката или опаковката є. За играчките с малки размери или съставени от дребни детайли тези данни се нанасят по същия начин върху опаковката, върху етикет или листовка. В този случай се обръща внимание на потребителите за необходимостта от запазване на тези данни.
(2) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Информацията по ал. 1 може да бъде съкратена, при условие че съкращението позволява да се идентифицира производителят, неговият упълномощен представител или вносителят на играчките.
(3) Предупредителните текстове и сведенията за предпазните мерки, които се изискват при употребата на някои видове играчки, са определени в приложение № 2.
(4) Информацията по ал. 1 и 3 трябва да бъде на български език.

Глава втора
СЪЩЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Когато играчките се използват по предназначение или по предвидим начин в съответствие с обичайното поведение на децата, потребителите на играчки, както и трети лица трябва да са защитени от опасности за здравето и рискове от физическо нараняване, които:
1. произтичат от проектирането и конструирането на играчките;
2. произтичат от състава на материалите, от които са изработени играчките;
3. са присъщи на използването на играчката и не могат да бъдат напълно отстранени чрез изменение на конструкцията и състава на играчката, без да се засягат нейната функция или основните й свойства.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Когато при използването на играчките съществува някакъв риск, той следва да е съобразен с възможностите на потребителите и ако е необходимо—на лицата, които се грижат за децата, с цел рискът да бъде избегнат. Това се отнася особено за играчки, които по своите функции, размери и характеристики са предназначени за деца под 36 месеца.

Чл. 9. Върху играчката, етикета или опаковката трябва да бъде записана минималната възраст на потребителя и/или необходимостта играчката да се използва под контрола на възрастен.

Чл. 10. Етикетите върху играчките и/или техните опаковки, както и приложените към тях инструкции за използване трябва да съдържат предупредителни текстове, свързани с рисковете при използването им и мерките за тяхното предотвратяване.

Чл. 11. В зависимост от вида и състава на играчките могат да съществуват специфични рискове, свързани със:
1. физичните и механичните свойства на играчките;
2. възпламенимостта на играчките;
3. химичните свойства на играчките;
4. електрическите свойства на играчките;
5. хигиената;
6. радиоактивността.

Чл. 12. Играчките и техните части, а за фиксираните играчки - и тяхното закрепване, трябва да притежават механична якост и устойчивост на усилия, на които са подложени при използване, без да се чупят или деформират, създавайки риск от физическо нараняване.

Чл. 13. Достъпните краища или ръбове, издатини, шнурове, кабели и връзки на играчките трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че да не създават опасност от физическо нараняване при допир с тях.

Чл. 14. Играчките трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че да не създават опасност за физическо нараняване при движение на частите им.

Чл. 15. Играчките за деца под 36 месеца, съставните им части и частите, които могат да се отделят при използване, трябва да бъдат с размери, които не позволяват тяхното поглъщане и/или вдишване.

Чл. 16. Играчките и техните части, както и опаковките им за продажба на дребно не трябва да създават риск от удушаване или задушаване.

Чл. 17. Играчките, предназначени за използване в плитки води, които могат да носят или поддържат детето на повърхността на водата, трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че при използването им по препоръчителния начин да запазват способността си да плуват и да поддържат детето.

Чл. 18. Играчките, в които може да се прониква вътре и които образуват затворено пространство, трябва да имат изход, който да се отваря лесно отвътре.

Чл. 19. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките, осигуряващи придвижването на техните потребители, трябва да имат спирачна система, съобразена с техния вид и със скоростта, развивана от тях. Тази система трябва да бъде лесна за използване от потребителите, без риск от изхвърлянето им и физическото им нараняване, както и нараняването на трети лица.

Чл. 20. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Формата и съставът на предметите, изстрелвани от играчки, проектирани за тази цел, както и кинетичната енергия, която те развиват при и след изстрелването от играчката, не трябва да създават неоправдан риск за физическо нараняване на потребителя или на трети лица.

Чл. 21. Играчките, съдържащи нагряващи се елементи, трябва да бъдат конструирани така, че:
1. максималната температура на всички достъпни повърхности да не предизвиква изгаряне при допир;
2. течностите и газовете, съдържащи се в играчките, не трябва да достигат температури или налягане, които при отделянето им поради счупване или друго неправилно функциониране на играчките могат да предизвикват изгаряне, попарване или други физически наранявания.

Чл. 22.
(1) Играчките не трябва да представляват опасен възпламеним елемент в обкръжението на детето. Те трябва да са изработени от материали, които:
1. не горят при непосредствено въздействие на пламък или искра или на друг източник на горене;
2. не са лесновъзпламеними и не поддържат горенето при отстраняване на източника на горене; 3. ако се запалят, горят бавно и с малка скорост на разпространяване на пламъка;
4. независимо от химичния състав на играчката са обработени така, че да се забавя процесът на горене.
(2) Горимите материали не трябва да създават риск от запалване на другите материали, използвани в играчките.

Чл. 23. Играчките, особено такива като материали и съоръжения за химични опити, за конструиране на макети, за пластмасови или керамични отливки, за емайлиране, за фотография, които във връзка с основната си функция съдържат опасни вещества или препарати, не трябва да съдържат такива, които могат да станат възпламеними в резултат на отделянето на негорими летливи техни съставки.

Чл. 24.
(1) (Предишен текст на чл. 24, изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките не трябва да са експлозиви или да съдържат елементи или вещества, които могат да експлодират при използването им съгласно чл. 3, ал. 1.
(2) (Нова, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Алинея 1 не се прилага за ударни капси, специално предназначени за играчки съгласно т. 10 от приложение № 1.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките и по-специално играчките за химични занимания не трябва да съдържат вещества и препарати, които:
1. при смесване могат да доведат до експлозия в резултат на:
а) химична реакция или загряване, или
б) смесване с оксидиращи вещества;
2. съдържат летливи съставки, които са възпламеними във въздушна среда и могат да образуват възпламеними или експлозивни смеси пари-въздух.

Чл. 26.
(1) (Предишен текст на чл. 24, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките трябва да бъдат проектирани и конструирани с такъв химически състав, че при използване да не създават опасност за здравето или риск от физическо нараняване на потребителите при евентуално поглъщане, вдишване или контакт с кожата, лигавиците или очите.
(2) (Нова, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките трябва да съответстват на изискванията на действащото законодателство, отнасящо се до определени категории химически продукти или до забрана, или до ограничения при употреба или етикетиране на определени опасни вещества и препарати.

Чл. 27.
(1) (Предишен текст на чл. 24, изм. и доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) За опазване здравето на децата бионаличността на следните вещества при използване на играчките не трябва да превишава дневните количества в микрограмове:
1. 0,2 за антимон;
2. 0,1 за арсен;
3. 25,0 за барий;
4. 0,6 за кадмий;
5. 0,3 за хром;
6. 0,7 за олово;
7. 0,5 за живак;
8. 5,0 за селен.
(2) (Нова, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Бионаличността на веществата по ал. 1 или на други вещества, основаваща се на научни доказателства, не трябва да превишава дневните количества, посочени в действащото законодателство.

Чл. 28.
(1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките не трябва да съдържат опасни вещества или препарати в количества, които са вредни за здравето на децата по смисъла на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти, приета с Постановление № 316 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 5 от 2003 г.).
(2) Играчките не трябва да съдържат опасни вещества или препарати, когато те са предназначени да бъдат използвани като опасни при употребата на играчките.
(3) (Нова, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Когато ограничен брой вещества или препарати са от съществено значение за функционирането на определени играчки, в частност материали и екипировка за химични експерименти, сглобяване на модели, формоване на пластмаса или керамика, емайлиране, фотография или подобни дейности, те са разрешени до максимални нива на концентрация, определени за всяко вещество или препарат съгласно правилата за класификация в действащото законодателство по отношение на етикетирането, без да се нарушават изискванията на т. 4 от приложение № 2.

Чл. 29. Електрическите играчки, както и отделните им части не трябва да се захранват и да работят с номинално напрежение по-високо от 24 волта.

Чл. 30. Частите от играчките, които са или могат да влязат в контакт с източник на електричество, който може да предизвика електрически удар, както и кабелите или други проводници, чрез които се предава електричество до тях, трябва да бъдат добре изолирани и механично защитени, за да се предотврати опасността от такъв удар.

Чл. 31. Електрическите играчки трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че максималната температура на всички директно достъпни повърхности да не предизвиква изгаряне при допир.

Чл. 32. Играчките трябва да бъдат проектирани и произведени така, че да отговарят на изискванията за поддържане на добра хигиена с цел избягване на опасност от замърсявания, инфекции и заболявания.

Чл. 33. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчките не трябва да съдържат радиоактивни елементи или вещества във форма или пропорции, които могат да увредят здравето на детето, като се прилага Наредбата за основните норми за радиационна защита, приета с Постановление № 5 на Министерския съвет от 2001 г. (ДВ, бр. 5 от 2001 г.).

Глава трета
ОЦЕНЯВАНЕ И УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО
(Загл. изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.)

Чл. 34.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Преди да бъдат пуснати на пазара, върху играчките, произведени в съответствие със стандартите по чл. 5, ал. 2, се нанася маркировката за съответствие, чрез която производителят или неговият упълномощен представител удостоверява, че те отговарят на тези стандарти."
(2) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Производителят или неговият упълномощен представител съхранява за нуждите на надзора:
1. (изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г.) описание на средствата (като използване на протокол от изпитване или техническо досие), чрез които производителят осигурява съответствието на продукцията със стандартите съгласно чл. 5, ал. 2 и в зависимост от случая - сертификат за ЕО изследване на типа, съставен от лице, получило разрешение да извършва оценяване на съответствието, копия от документите, представени от производителя на същото лице, описание на средствата, чрез които производителят осигурява съответствието с одобрения образец;
2. (изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) адресите на местата на производство и складиране;
3. подробна информация за конструирането и производството.

Чл. 35.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г.) Когато при производството на играчките не са спазени или частично са спазени стандартите по чл. 5, ал. 2, преди да бъдат пуснати на пазара, производителят или неговият упълномощен представител нанася маркировка за съответствие, чрез която удостоверява, че играчките съответстват на образец, изследван в съответствие с процедурата "ЕО изследване на типа" и за който лице, получило разрешение за оценяване на съответствието, е потвърдило, че отговаря на съществените изисквания.
(2) (Отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.).
(3) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Производителят или неговият упълномощен представител, което пуска играчките на пазара, съхранява за нуждите на надзора:
1. подробно описание на производството;
2. (изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) описание на средствата (като използване на протокол от изпитване или техническо досие), чрез които производителят осигурява съответствието с одобрения образец;
3. (изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) адресите на местата на производство и складиране;
4. (доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) копия на документите, които са представени от производителя на лицето, получило разрешение да извършва оценяване на съответствието;
5. (доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г., бр. 24 от 2006 г.) сертификат или заверено копие от него за ЕО изследването на типа.

Чл. 35а. (Нов, ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Когато производителят не е установен на територията на Република България и няма упълномощен представител по чл. 4, ал. 3 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), задължението по чл. 34 или 35 е на лицето, което пуска играчките на пазара.

Чл. 36.
(1) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г.) ЕО изследването на типа е процедурата, чрез която лице, получило разрешение за извършване на оценяване на съответствието, установява и удостоверява, че образец от дадена играчка отговаря на съществените изисквания.
(2) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г.) Производителят или неговият упълномощен представител, подава заявление за ЕО изследване на типа при лице, получило разрешение за извършване на оценяване на съответствието. В заявлението се посочват наименованието и адресът на производителя или на неговия упълномощен представител, и мястото на производство на играчката. Към заявлението се прилагат:
1. описание на играчката;
2. (изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) технически данни за конструирането и производството, придружени с образец на играчката;
3. (отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.).

Чл. 37. (Доп., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) При провеждане ЕО изследването на типа лицето, получило разрешение да извършва оценяване на съответствието:
1. проверява пълнотата на подадената документация;
2. проверява дали играчките не представляват риск за живота и/или здравето на потребителите;
3. извършва необходимите изследвания и изпитвания, използвайки във възможно най-висока степен стандартите, посочени в чл. 5, ал. 2, за да провери съответствието на образеца със съществените изисквания;
4. при необходимост изисква други образци от играчката.

Чл. 38.
(1) (Доп., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Когато образецът отговаря на съществените изисквания, лицето, получило разрешение за извършване на оценяване на съответствието, издава на заявителя сертификат за ЕО изследване на типа. Сертификатът съдържа заключенията от изследването, условията, свързани с него, и се придружава от описания и чертежи на одобрената играчка.
(2) (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; доп., бр. 24 от 2006 г., бр. 40 от 2006 г.) При отказ да издаде сертификат за ЕО изследване на типа лицето по ал. 1 е длъжно да уведоми председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), като мотивира отказа си.

Глава четвърта
РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ НА ЛИЦА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО И ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО Е ИЗДАДЕНО РАЗРЕШЕНИЕТО
(Загл. изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г., бр. 24 от 2006 г.)

Чл. 39. (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за оценяване съответствието на играчките, трябва да отговаря на изискванията на чл.10, ал. 1 ЗТИП, на БДС ЕN 45011 и БДС ЕN ISO/IEC 17025 в зависимост от процедурите и продуктите, за които кандидатства, и:
1. да може да изпълнява процедурата "Изследване на типа" за оценяване съответствието на играчките;
2. да има методики и инструкции за изпитване на играчките, когато не се прилагат стандартите по чл. 5;
3. да има наръчник и процедури на системата по качеството.

Чл. 40. (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) Лицето по чл. 39 подава до председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) писмено заявление, в което се посочват процедурата и продуктите, за които желае да получи разрешение. Към заявлението се прилагат:
1. удостоверение за актуално съдебно състояние, когато лицето е регистрирано по Търговския закон, или копие от акта за създаването, когато лицето е създадено с акт на Министерския съвет;
2. справка в табличен вид, съдържаща видовете продукти, приложимите за тях съществени изисквания, хармонизираните стандарти или методиките и инструкциите за измерване и изпитване, които ще се прилагат при оценяване на съответствието;
3. копия от трудови и граждански договори на персонала, документи за завършено образование, допълнително придобита квалификация и професионална автобиография, както и справка относно неговата компетентност и опит за извършване оценяване на съответствието по заявения обхват;
4. справка за техническите средства за извършване на изпитвания като част от процедурата за оценяване на съответствието, с които разполагат собствените му лаборатории и/или лабораториите, с които има сключени договори;
5. копие от сключените договори с подизпълнители, когато има такива;
6. копие от сертификатите за акредитация на лабораториите, когато има такива;
7. декларации на лицето и на наетия от него персонал за обстоятелствата по чл.10, ал. 1, т. 3, 5 и 8 ЗТИП;
8. удостоверение от съответните компетентни органи за обстоятелствата по чл.10, ал. 1, т. 7 и 9 ЗТИП;
9. копие от договора за застраховка за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията му, свързани с дейностите по оценяване на съответствието;
10. списък на стандартите по чл. 5, които притежава, отнасящи се до продуктите, посочени в заявлението;
11. методики и инструкции за изпитване на продуктите, когато не се прилагат стандартите по чл. 5;
12. наръчник и процедурите на системата по качеството;
13. документираната процедура за оценяване на съответствието, за която кандидатства;
14. документ за платена такса за установяване съответствието на документите с изискванията на чл.10, ал. 1 и 2 ЗТИП по чл.27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на ДАМТН по Закона за държавните такси, утвърдена с Постановление № 97 на Министерския съвет от 1999 г. (обн., ДВ, бр. 50 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 10 от 2000 г., бр. 94 и 115 от 2002 г. и бр. 17 и 49 от 2003 г.).
(2) В случаите по чл.11, ал. 2 ЗТИП лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за оценяване на съответствието, подава до председателя на ДАМТН заявлението по ал. 1, придружено от:
1. документите по ал. 1, т. 1 - 6, 8 - 11, 13 и 14;
2. сертификат за акредитация по стандарти БДС EN 45011 и БДС EN ISO/IEC 17025 от орган по акредитация.
(3) При положителен резултат от проверките на документите по ал. 1 и 2 кандидатът за издаване на разрешение за оценяване на съответствието внася такси за извършване проверка на място за установяване на техническата компетентност и способността за изпълнение на заявените процедури, определени в чл.27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на ДАМТН по Закона за държавните такси.

Чл. 41. (Изм., ДВ, бр. 24 от 2006 г.)
(1) Оценяването на изпълнението на изискванията на чл. 39 се извършва съгласно процедура, утвърдена от председателя на ДАМТН, която се предоставя на заявителя.
(2) В срок 6 месеца от получаването на документите по чл. 40 председателят на ДАМТН издава разрешение за извършване оценяване съответствието на играчките или отказва издаването му с мотивирана заповед.
(3) При издаване на разрешението за оценяване съответствието на играчките се заплащат такси, определени в чл.27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на ДАМТН по Закона за държавните такси.
(4) Разрешението за оценяване на съответствието не може да се прехвърля или преотстъпва на други физически или юридически лица.

Чл. 42. (Отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; изм., бр. 24 от 2006 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 40 от 2006 г.) Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява периодично лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието, за спазване на условията, при които е получило разрешението, и за изпълнение на процедурата за оценяване на съответствието.
(2) Проверките по ал. 1 са планови и извънредни и се извършват от комисия, определена със заповед на председателя на ДАМТН.
(3) Плановите проверки на лицето по ал. 1 се извършват най-малко веднъж годишно от датата на издаване на разрешението съгласно годишен график за проверки и обхващат:
1. изпълнените процедури за оценяване на съответствието;
2. функционирането на системата по качеството;
3. състоянието на техническите средства за измерване и изпитване;
4. актуалността на прилаганите стандарти;
5. взаимодействието с подизпълнителите и дейността им като част от процедурата за оценяване на съответствието;
6. постъпилите жалби, възражения, рекламации и начините за тяхното уреждане;
7. издадените сертификати в резултат на извършената процедура за оценяване на съответствието.
(4) Извънредните проверки по чл.14в, ал. 2 ЗТИП се извършват на място при лицата по ал. 1 и обхващат:
1. допуснатите несъответствия с изискванията на чл.10 ЗТИП, за които е постъпила информация, причините за възникването им и начините за тяхното отстраняване;
2. пропуски при изпълнение на процедурата за оценяване на съответствието;
3. възможността на лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието, да продължава да извършва дейността си по оценяване на съответствието.
(5) При извършване на проверките по ал. 3 и 4 лицето, получило разрешение за оценяване съответствието на играчките, заплаща разходите за командироване на експертите от комисията по ал. 2.
(6) В случаите, когато комисията констатира нарушения по чл.14в, ал. 4 и чл.15 ЗТИП, тя изготвя и представя на председателя на ДАМТН доклад за временно спиране или отнемане разрешението на лицето по ал. 1.

Чл. 43. (Отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.; изм., бр. 24 от 2006 г.) Лицето, получило разрешение за оценяване на съответствието на играчките, е длъжно в срок до 31 януари на следващата година да представя годишен доклад за дейността си, който обхваща общия брой на извършените оценки за съответствието по процедурата за оценяване на съответствието и по видове продукти, списък на издадените сертификати, отказите за издаване на сертификат, общия брой на предявените жалби, възражения, рекламации и предприетите действия по уреждането им.

Чл. 44. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2003 г.; отм., бр. 104 от 2003 г.).

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Играчка" е всеки продукт или материал, явно предназначен за игра от деца на възраст до 14 години.
2. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) "Опасни вещества и препарати" са веществата и препаратите по смисъла на § 1, т. 7 от допълнителната разпоредба на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества, препарати и продукти.
3. "Функционални играчки" са тези играчки, които се използват по същия начин както уреди или съоръжения, предназначени за възрастни, и често са техни умалени модели.
4. (Отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.).
5. "Бионаличност" на вещество означава водния му екстракт, който има токсикологична значимост.
6. (Отм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.).
7. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) "Фиксирани играчки" са играчките, задвижвани от детето или чрез други средства, които са прикрепени към напречна греда и са предназначени да издържат теглото на дете.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 24 от 2006 г.)
(1) Когато Република България е страна по влeзли в сила споразумения за взаимно признаване на резултатите от оценяване на съответствието и приемане на промишлените продукти, сключени с Европейските общности и техните държави членки или с държавите от Европейското икономическо пространство/Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), в случаите, когато производителят не е установен и няма упълномощен представител на територията на Република България или на Европейския съюз, задълженията по чл. 34 и 35 се изпълняват от лицето, което пуска играчките на пазара.
(2) От датата на влизане в сила на договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, когато производителят не е установен и няма упълномощен представител на територията на Европейския съюз, задълженията по чл. 34 и 35 се изпълняват от лицето, което пуска играчките на пазара.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 7, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите.

§ 3. Наредбата влиза в сила една година след обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към
чл. 2, ал. 2
(Изм. и доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.)

Продукти, които не са играчки по смисъла на наредбата

1. Коледни украшения.
2. Подробни мащабни модели за възрастни колекционери.
3. Съоръжения, предназначени за общо ползване в местата за игри.
4. Спортни съоръжения.
5. Водни съоръжения, предвидени за използване в дълбоки води.
6. Битови и декоративни кукли и други подобни артикули за възрастни колекционери.
7. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) "Професионални" играчки, монтирани на обществени места (търговски центрове, гари и др.), например т
ези, които се задействат с монети или по друг начин и се използват за развлечение на децата, докато родителите им пазаруват. 8. Пъзели с повече от 500 елемента или без картина, предназначени за специалисти.
9. Въздушни пушки и въздушни пистолети.
10. (Изм., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Фойерверки, включително ударни капси, с изключение на ударните капси, специално предназначени за играчки.
11. Прашки и катапулти.
12. Комплекти стрели с метални върхове за игра.
13. Електрически фурни, ютии или други функционални продукти, захранвани с напрежение, превишаващо 24 волта.
14. Продукти, съдържащи нагревателни елементи, предвидени за използване под наблюдението на възрастен при обучение.
15. Превозни средства с двигател с вътрешно горене.
16. Играчки - парни машини.
17. Велосипеди, предназначени за спорт или за движение по обществени пътища.
18. Видеоигри, които могат да се включват към видеоекран и които се захранват с номинално напрежение, превишаващо 24 волта.
19. Биберони за бебета.
20. Точно възпроизвеждане на истинско огнестрелно оръжие.
21. Модна бижутерия за деца.

Приложение № 2
към
чл. 6, ал. 3
(Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.)

Предупреждения и означения за предпазните мерки при използването на играчки Играчките трябва бъдат съпроводени от подходящи ясни и четливи предупреждения за намаляване на риска при тяхното използване в съответствие със съществените изисквания в наредбата и по-специално:
1. Играчки, които не са предназначени за деца под 36 месеца. Играчките, които могат да бъдат опасни за деца под 36 месеца, трябва да се придружават с предупреждение: "Неподходящо за деца под 36 месеца" или "Неподходящо за деца под 3 години" заедно с кратко описание в инструкциите за използване на конкретната опасност, която налага това ограничение. Това не се отнася за играчките, които поради техните функции, размери, характеристики, свойства или по други съображения са очевидно неподходящи за използване от деца под 36 месеца.
2. Пързалки, окачени люлки и обръчи, трапеци, въжета и подобни играчки, прикрепени върху напречна греда. Такива играчки трябва да се придружават от инструкции за използване, обръщащи внимание на необходимостта от проверки през определени периоди от време и поддържане на основните части (окачвания, закрепвания, фиксиране към земята и т. н.) и уточняване, че ако не се осъществяват тези проверки, играчката може да се обърне или да причини падане. Трябва да се дадат също инструкции за правилното сглобяване на играчката, които показват онези части, които могат да създадат опасност, когато са сглобени неправилно.
3. Функционални играчки. Функционалните играчки или тяхната опаковка трябва да имат надпис: "Внимание! Да се използва само под прякото наблюдение на възрастен". В допълнение тези играчки трябва да бъдат придружени от упътване, даващо инструкции за функционирането, както и предпазните мерки, които трябва да бъдат взети от потребителя, с предупреждение, че когато не се вземат предпазни мерки, потребителят ще бъде изложен на опасности, обикновено свързани с приспособлението или продукта, на които играчката е мащабен модел или имитация. Упътването трябва да съдържа и предупредителен текст играчката да бъде недостъпна за много малки деца.
4. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Играчки, съдържащи опасни вещества или препарати. Химични играчки, например такива като комплекти за химични опити, комплекти за работа с пластмаси, с керамика, за емайлиране, за фотография и други подобни:
4.1. (Доп., ДВ, бр. 104 от 2003 г.) Като се спазват нормативните актове относно класификацията, опаковането и етикетирането на опасните вещества или препарати, упътването за използване на играчките, съдържащи опасни вещества или препарати, трябва да съдържа предупреждение за опасния им характер и предпазните мерки, които трябва да се спазват от потребителя, за да се избегнат опасностите, свързани с тях, както и кратко описание на опасностите в зависимост от вида на играчката. Упътването трябва да съдържа информация за начина на оказване на първа помощ в случаи на злополука, дължаща се на употребата на този вид играчки, както и че те трябва да бъдат недостъпни за много малки деца.
4.2. Освен указанията, предвидени в т. 4.1, химичните играчки трябва да имат надпис върху опаковката: "Внимание! Само за деца над ..... години. За ползване под контрола на възрастни", като възрастта се определя от производителя.
5. Кънки и скейтборд за деца. При условие че тези продукти се предлагат за продажба като играчки, те трябва да носят надписа: "Внимание! Да се използва защитна екипировка". Инструкцията за използване трябва да съдържа напомняне, че играчката трябва да се използва предпазливо, тъй като се изисква голямо умение, за да се избегнат падания или сблъсквания, водещи до нараняване на потребителя и на трети лица. Трябва също да се дадат указания за препоръчваната защитна екипировка (каски, ръкавици, наколенки, налакътници и други).
6. Играчки за използване във води. Играчките, предназначени за използване във води, които са посочени в чл. 17, трябва да имат надписи в съответствие с изискванията на БДС EN 71-1 и БДС EN 71-2: "Внимание! Да се използва само във води с дълбочина под ръста на детето и под наблюдение".

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 273
от 19 ноември 2003 г.
за изменение и допълнение на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките, приета с Постановление № 177 на Министерския съвет от 2001 г.
(Обн., ДВ, бр. 104 от 28.11.2003 г.)

................................
................................

Заключителни разпоредби

§ 25. В едномесечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на здравеопазването да отмени Наредба № 3 от 1988 г. за хигиенните изисквания при производството и продажбата на детски играчки (ДВ, бр. 25 от 1988 г.).

§ 26. В едномесечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на здравеопазването да отмени т. 42, 44, 45, 53, 55, 56, 86 и 87 от приложение № 1 към Наредба № 27 от 1995 г. за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението (ДВ, бр. 75 от 1995 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив