Общините искат 150 млн. лв. за софтуер за новата такса "смет"

15.10.2024 | 07:30
по статията работи: econ.bg
Националното сдружение на общините в Република България иска от държавата допълнителни 150 млн. лв. от бюджета за 2025 г., за да може да бъде внедрен новият начин на изчисляване на такса "смет"
Общините искат 150 млн. лв. за софтуер за новата такса "смет"
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) иска от държавата допълнителни 150 млн. лв. от бюджета за 2025 г., за да може да бъде внедрен новият начин на изчисляване на такса "смет". Парите щели да отидат за техника, софтуерни програми и всичко необходимо, за да бъдат реализирани процедурите.

Това заяви пред БТА председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов преди откриването на годишната среща на местните власти в Албена. Той изрази задоволство, че новата методика за определяне на такса "смет" бе отложена от Народното събрание с една година и ще влезе в сила през 2026 г.

"Таксата щеше да бъде увеличена от 3 до 10 пъти на член на семейство", каза Панов. 

Освен това той обяви, НСОРБ ще настоява категоризацията на общините да бъде преразгледана и осъвременена. Тя е изработена през 2008 г., но оттогава са настъпили много промени, които трябва да се вземат предвид, е мотивът на скането. 

Сред акцентите на срещата на общините ще бъде и реализацията на проектите по инвестиционната програма, финансирана от държавния бюджет, разказа Панов. Според него общините се справят с изпълнението на вече одобрените програми. Имало някои забавяния на плащания от министерството на регионалното развитие, но те били на база проблеми в документацията и, "когато нещата се оправят, парите се изплащат".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...