ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 ОТ 3 ЮНИ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ДЕХИДРАТИРАНИ МЛЕКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 10 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 8

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 ОТ 3 ЮНИ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ДЕХИДРАТИРАНИ МЛЕКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 10 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 8 ОТ 2004 Г.)

В сила на 31.08.2008 г.
Обн. ДВ. бр. от 13 Юни 2008г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се изменя така:
"Чл. 16. При спазване изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно определяне на специфичните хигиенни правила за храните от животински произход (ОВ, Специално издание 2007 г., глава 03, том 56) консервирането на продуктите по чл. 2 - 12 се постига чрез:
1. топлинна обработка (стерилизация, UHT и други) - за млеката по чл. 2 - 5;
2. прибавяне на захароза - за млеката по чл. 6 - 8;
3. дехидратация - за млеката по чл. 9 - 12."
§ 2. Създават се чл. 16а и 16б:
". (1) Съдържанието на протеини в млякото може да бъде коригирано до минимално съдържание от 34 тегловни процента, изразено в обезмаслено сухо вещество, чрез добавяне и/или отнемане на млечни съставки, така че да не се измени съотношението на протеина на суроватката и казеина в коригираното мляко.
(2) Разрешените суровини с цел коригиране на протеините по ал. 1 са:
1. млечен концентрат;
2. млечен пермеат;
3. лактоза.
Чл. 16б
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В думата "директно" се заличава.
2. Създават се т. 3 - 5:
"3. "Млечен концентрат" е продукт, получен чрез концентриране на млечен протеин чрез ултрафилтрация на мляко, частично обезмаслено мляко или обезмаслено мляко.
4. "Млечен пермеат" е продукт, получен чрез отнемане на млечни протеини и мазнини от мляко, частично обезмаслено мляко или обезмаслено мляко, чрез ултрафилтрация.
5. "Лактоза" е естествена съставка на млякото, която обикновено се получава от суроватка със съдържание на безводна лактоза не по-малко от 99 % m/m на база сухо вещество. Тя може да бъде безводна, да съдържа една молекула кристализационна вода или да бъде смес от двете форми."
3. В накрая се поставя запетая и се добавя "последно изменена с Директива 2007/61/ЕО (ОВ, L 258, 2007)".

Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив