ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 27 МАРТ 2000 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА, СРОКОВЕТЕ И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОИМЕННИ КОМПЕНСАЦИОННИ БОНОВЕ, РЕДА ЗА ТЯХНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ЗАПЛАЩАНИЯТА С ТЯХ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 128 НА МИНИС

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 27 МАРТ 2000 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА, СРОКОВЕТЕ И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОИМЕННИ КОМПЕНСАЦИОННИ БОНОВЕ, РЕДА ЗА ТЯХНОТО ПРЕХВЪРЛЯНЕ И ЗАПЛАЩАНИЯТА С ТЯХ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 128 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г.

Обн. ДВ. бр. от 4 Април 2000г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "между лицата по чл. 35, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)" се заличават.
§ 2. В , ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1 след думите "чл. 10, ал. 8" се поставя запетая и се добавя "чл. 10в, ал. 1, т. 1 и ал. 2, т. 1 - за разликата до пълния размер над 100 дка, и т. 2".
2. В т. 2 думите "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2" се заменят с "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3, ал. 2, т. 1 и ал. 4".
3. В т. 3 след думата "поискали" се добавя "писмено пред поземлената комисия".
§ 3. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "чл. 10в, ал. 3 ЗСПЗЗ" се заменят с "§ 30 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (обн., ДВ, бр. 98 от 1997 г.; изм., бр. 36 и 88 от 1998 г. и бр. 68 от 1999 г.)" и думите "чл. 19, ал. 11" се заменят с "чл. 19, ал. 13".
2. В ал. 2 думите "и той не е влязъл в сила" се заличават, а думите "в едномесечен срок след влизането в сила на наредбата" се заменят с "в срока по чл. 27б, ал. 4 ППЗСПЗЗ".
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "чл. 10в, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 2 ЗСПЗЗ" са заменят с "чл. 10в, ал. 1 и 4 ЗСПЗЗ".
2. В ал. 2 след думите "чл. 10б, ал. 1 и 3" се поставя запетая и се добавя "чл. 10в, ал. 2".
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "(ДВ, бр. 98 от 1997 г.)" в скобите накрая се поставя точка и запетая и се добавя "изм., бр. 36 и 88 от 1998 г. и бр. 68 от 1999 г.", а думите "и по чл. 19а, ал. 1 ППЗСПЗЗ" се заличават.
2. В ал. 2 думите "в срока по чл. 27б, ал. 6 ППЗСПЗЗ" се заличават, а след думите "чл. 10б, ал. 1 и 3" се поставя запетая и се добавя "чл. 10в, ал. 2".
§ 6. се изменя така:
"Чл. 7. Поземлените комисии определят общата номинална стойност на дължимото обезщетение по собственици и съставят списъци по населени места и за общината въз основа на решенията по чл. 19, ал. 8 ППЗСПЗЗ, като представят в Министерството на земеделието и горите данни за общата номинална стойност на дължимото обезщетение."
§ 7. В , ал. 2 се правят следните изменения:
1. В т. 3 думата "хиляди" се заличава.
2. В т. 5 думите "серия и номер на паспорт, адрес" се заменят с "и данни от документа за самоличност, издаден по реда на Закона за българските документи за самоличност".
3. В т. 8 думите "прихода и" се заличават.
§ 8. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Отпечатването на удостоверенията се извършва от и за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и горите под контрола на Министерството на финансите. Броят на отпечатаните удостоверения се определя въз основа на обобщения от поземлените комисии брой на лицата, подлежащи на обезщетяване с поименни компенсационни бонове."
2. В ал. 2 думите "по чл. 8" се заменят с "данните по ал. 1".
§ 9. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Поименните компенсационни бонове могат да се прехвърлят по реда на чл. 35, ал. 4 ЗСПЗЗ. Прехвърлителят е длъжен да заяви писмено желанието си чрез подаване на заявление по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите, до поземлената комисия, която е издала удостоверението."
2. Алинеи 4 и 5 се изменят, както следва:
"(4) Когато притежателят на поименни компенсационни бонове прехвърли цялата си бонова наличност на повече от едно лице, поземлената комисия задържа удостоверението, което се приключва с подпис на длъжностното лице, подпечатва се, комплектува се с копието и след перфорация се архивира. На приобретателите се издават отделни удостоверения за притежаваните от тях поименни компенсационни бонове.
(5) При последващо придобиване на поименни компенсационни бонове в резултат на прехвърляне, делба и решения на поземлената комисия на лицата се издават отделни удостоверения за притежаваните от тях поименни компенсационни бонове."
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) За използването на поименните компенсационни бонове във всички случаи по ал. 1 притежателите подават заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите, до поземлената комисия, издала удостоверението."
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят, както следва:
"(1) При плащане с поименни компенсационни бонове поземлената комисия, издала удостоверението, отразява разхода на поименните компенсационни бонове и остатъка от тях и заверява с подпис и печат удостоверението. При изчерпване на боновата наличност удостоверението се задържа в поземлената комисия, приключва се с подпис на длъжностното лице, подпечатва се, комплектува се с копието и след перфорация се архивира.
(2) Поземлената комисия издава на притежателя заверено с печат фотокопие на оригинала на удостоверението по ал. 1 за удостоверяване на извършеното плащане пред органа, извършващ сделката."
2. Създава се ал. 3:
"(3) Притежателите на поименни компенсационни бонове, желаещи да ги регистрират като допълнителни инвестиционни бонове по реда на глава четвърта от Наредбата за формата и реда за издаване на поименни регистрационни талони, приета с Постановление № 137 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 73 от 1998 г.; изм., бр. 43 от 1999 г.), представят в поземлената комисия регистрационния си талон. Поземлената комисия нанася номера на регистрационния талон в графата "основание за операцията" на гърба на удостоверението, отразява разхода на поименните компенсационни бонове и приключва удостоверението по реда на чл. 15, ал. 2. На лицето се издава заверено с печат фотокопие на оригинала на удостоверението за представяне пред регионалния център за приватизация."
§ 12. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Чужди граждани - притежатели на поименни компенсационни бонове, не могат да участват в търг за продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд и на земи и гори от държавния горски фонд."
§ 13. Създават се чл. 14, 15 и 16:
"Чл. 14. Ползването на поименните компенсационни бонове за участие в приватизацията и при придобиване на право на собственост върху земите по чл. 27, ал. 6 ЗСПЗЗ се извършва само от индивидуален притежател на поименни компенсационни бонове - физическо или юридическо лице. В тези случаи, когато удостоверението за притежаване на поименни компенсационни бонове е издадено на наследниците на починал собственик, е задължително предварително да се извърши делба между наследниците. Поземлената комисия, издала удостоверението, след представяне на писмен договор с нотариално заверени подписи на съделителите или на съдебен разделителен протокол и валидно удостоверение за наследници издава индивидуални удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове.
Чл. 15. (1) Удостоверението се приключва след:
1. ползване на поименните компенсационни бонове по реда на чл. 12, ал. 3;
2. изчерпване на поименните компенсационни бонове като наличност в удостоверението.
(2) Приключването на удостоверението се извършва от поземлената комисия, която го е издала, с подпис на длъжностното лице и печат, комплектува се с копието и след перфорация се архивира.
Чл. 16. (1) Поземлените комисии водят регистър на издадените удостоверения за притежаване на поименни компенсационни бонове, на прехвърлянията и извършените плащания с поименни компенсационни бонове по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(2) Всеки може да поиска сведения за вписванията в регистъра по ал. 1, които не са за служебно ползване.
(3) Справките са устни и писмени и се извършват от длъжностно лице в поземлената комисия въз основа на писмена или устна молба.
(4) За издаването на удостоверение за притежаване на поименни компенсационни бонове, както и за извършването на справки от регистъра не се събира такса от поземлената комисия.
(5) За издаването на ново удостоверение в случаите на прехвърляне, делба или изчерпване на редовете за операции в него се събира такса по чл. 8 от Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, одобрена с Постановление № 286 на Министерския съвет от 1997 г. (обн., ДВ, бр. 57 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 20 от 1998 г. и бр. 3 от 1999 г.)."
§ 14. В заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
1. се изменя така:
"§ 1. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите, който след съгласуване с Министерството на финансите и с Центъра за масова приватизация дава указания по прилагането й."
2. Създава се нов :
"§ 2. Не се прилагат указанията за работа с поименните компенсационни бонове, съдържащи се в издадените преди влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ (обн., ДВ, бр. 98 от 1997 г.; изм., бр. 36 и 88 от 1998 г. и бр. 68 от 1999 г.) удостоверения."
3. Досегашният § 2 става § 3.
§ 15. В Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, одобрена с Постановление № 286 на Министерския съвет от 1997 г. (обн, ДВ, бр. 57 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 20 от 1998 г. и бр. 3 от 1999 г.), се създава :
"Чл. 8. За издаване на ново удостоверение за притежаване на поименни компенсационни бонове в случаите на прехвърляне, делба или изчерпване на редовете за операции в него се събира такса в размер 0,50 лв."
§ 16. В , приета с Постановление № 137 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 73 от 1998 г.; изм., бр. 43 от 1999 г.), накрая се добавя "и на чл. 12, ал. 3 от Наредбата за условията, сроковете и реда за издаване и получаване на поименни компенсационни бонове, реда за тяхното прехвърляне и заплащанията с тях, приета с Постановление № 128 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 68 от 1998 г.)".
§ 17. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа", "министърът на земеделието, горите и аграрната реформа" и "министъра на земеделието, горите и аграрната реформа" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и горите", "министърът на земеделието и горите" и "министъра на земеделието и горите".
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив